torsdag den 26. november 2009

Kom sikkert gennem juleaften

Juleaften står for døren, og det ser ud til vi skal have en hvid jul i år. Sammen med julehyggen, traditionerne og samværet med familien, kommer en en øget fare for brand, indbrud person skader.

Juleaften op i røg
De fleste danskere forbinder levende lys med juleaften og julehygge. De er blevet en fast del af traditionen og vi finder masser af levende lys i de danske hjem. Sterinlys, juletræet, juledekorationer og adventskransen er mere eller mindre standard udstyr til en juleaften. Desværre tager vi sjældent hensyn til den øgede fare og risikerer at juleaften, traditionerne og familiehyggen går op i røg.

Faren opstår når vi tænder de levende lys, da det ofte er forbunden med risikoen for at de vælter, bliver efterladt, sætter ild til træ, gran eller andet pynt. Det mest sikre ville være slet ikke at tænde op, men er man påpasselig og følger disse råd, kan man trygt have levende lys:

- Brug lysmanchetter af stanniol
- Brug selvslukkende lys
- Placer lysende så der ikke er mulighed for at komme i kontakt med dekoration, pynt eller gran
- Placer lysene på sikker grund; ikke hvor børn kan nå dem, borde der kan væltes af børn eller i nærheden af julepynt, gardiner og andet brandbart.
- Gå aldrig fra tændte lys
- Hav altid røgalarmer, ildslukker og et brandtæppe i hjemmet.

Dårlige råd er dyre
År efter år kan man læse anbefalinger til hvordan man opnår sikkerhed i hjemmet. Jeg vil derfor engang for alle fraråde følgende:
- Brug ALDRIG vandkander, sodavand, haveslanger eller en spand med vand til at sikre dig mod ildebrand. En brandslukker er en brandslukker og en grund til den er opbygget som den er. Alt andet giver dig falsk tryghed, hvilket du ikke kan bruge til det mindste. Hvis du nogensiden har set hvor hurtigt en brand udvikler sig, ved du at en spand vand skal bruges indenfor de første sekunder, og hvem ser og reagere så hurtigt Se evt. denne video http://www.youtube.com/watch v=fZFhbe6tQLo>- Brandhæmmende midler kan sagtens være gode midler til at forebygge brande i fx dekorationer. Jeg har dog oplevet at en stor forventning til at man bare kan lade lyset brænde helt ned, hvilket ikke er korrekt. Har du behandlet dine dekorationer med brandhæmmende midler, skal du have samme agtpåhed som var det et almindelig dekoration.

Grill anden
Er du en af de mange der skal grille anden i år Hvis ja, skal du være opmærksom på ikke at sætte dit eget og familiens liv i fare.
Jeg er fortrøstningsfuld med at grill sikkerheden er i orden, du ved sikkert at benzin en særlig smart væske at tænde op med. Ved du til gengæld hvor farligt det er at slæbe grillen med indenfor eller grille i små rum som fx havestuen eller redskabsskuret
Ved enhver forbrænding vil der udledes kulilte, som også kaldes for den stille død. Det skyldes at kulilte hverken kan ses, lugtes eller smages og bindes langt bedre til blodet end ilt.
Så selvom du skal grille i sne til knæerne, må du aldrig tage grillen med indenfor eller grille i små rum.

Juleaften er tyvens fest
Med stor sikkerhed for at familien ikke kommer forløbig, er der arbejdsro for de fleste tyve. Selv den bedste juleaften kan blive ødelagt når alle værdierne er fjernet fra hjemmet, og ukendte mennesker har rodet alle dine ting igennem.

For at du kan have en tryg og fredelig juleaften, vil jeg anbefale dig at gøre følgende, inden du juleaften drager mod familien:

- Er der nogen hjemme Når tyven er på udkik efter sit bytte, er en af de største og vigtigste indikatorer om der er nogen hjemme. Du kan få tyven til at gå videre på et meget tidligt stadie, ved at få det til at se beboet ud. Har du julelys udenfor, så lad det stå tændt, lad evt. lys indenfor være tændt og lad naboen parkere sin bil i din garage. Jo mere jo bedre.

- Tyverisikring af dit hus. Sørg for at vinduer og dører er er af god kvalitet og kan låses forsvarligt. Især bagsiden af dit hus vil være tyvens første indgang, her kan han arbejde i fred og tage sig masser af tid.
Har du gamle døre og vinduer med råd, gamle låsesystemer eller et punkts lås, bør du udskifte disse, eller midlertidigt sikre dem ekstra godt.

- Installer tyverialarm med telefon opkald i dit hjem. Jeg vil anbefale at din nabo også for en sms/opkald når indbrudstyven fanges i en bevægelses sensor. Ønsker du billeder af indbrudstyven kan jeg også anbefale dig at videoovervåge dit hjem.

En sikker juleaften
Spørgsmålet er om du så skal frygt juleaften , nej selvfølgelig skal du ikke det. Men du skal være opmærksom på at der skal utroligt lidt til at tingene ikke går galt og en endnu mindre investering. Sørg for at være sikret mod brand, indbrud og personskader, så smager anden meget bedre.

Læs mere her