fredag den 2. november 2012

Minder mejslet i Bornholmsk granit

Den dejlige ferieø Bornholm er berømt for mere end solskin og røgede sild. De fleste af os har minder fra den naturskønne ø i Østersøen, som også er kendt i verden for sine første klasses granitforekomster. Bornholmsk granit er smuk, hård og en af verdens ældste natursten.

Og jo... vi kender alle den unikke bornholmske natursten lige fra de danske kirkegårde, hvor den pryder tusindvis af gravsteder, til historiske bygninger som Christiansborg, Koldinghus og Carlsberg Elefanterne.

En sydamerikansk succeshistorie
Skabt af magma efter vulkansk aktivitet i Sydamerika og formet i op til to milliarder år, dukkede granitten efter syv istider op som det grundfjeld der senere blev til klippeøen Bornholm. Den langsomme forvandling fra magma til sten og den voldsomme rejse har komprimeret granitten i en sådan grad at den regnes for en af verdens hårdeste, og det gør den perfekt til det nordeuropæiske klima.

"Vores stenhuggere landet over er utrolig glade for at arbejde i den fine Bornholmske granit, der ud over dens hårdhed også er en æstetisk smuk sten. Den bornholmske granit forefindes i fire typer, Blå Rønne, Moseløkke granit, Paradis granit og Helletsbakke granit. Hver især er granittyperne forskellige i struktur og farver, men fællesnævner for dem alle er den utrolige hårdhed," forklarer Michael Rohde-Petersen fra den landsdækkende kæde af stenhuggerier, Danske Stenhuggerier.

Overflod af kvalitetssten
Bornholmerne har brudt deres unikke granit i mange generationer og det vil de blive ved med i mange generationer endnu. Der høres dybe dump når sprængsnoren får en massiv stenblok til at slippe sin klippe, for at lægge sig i bunden af bruddet, hvorfra den bearbejdes til mindre transportegnede stykker.

"Danske Stenhuggerier sikrede sig, gennem sit produktionsselskab, koncessionen til at bryde den bornholmske granit. Vores stenbrud på klippeøen er i dag mere aktive end nogensinde før og det vil de være i rigtig mange år endnu. Fra de fire stenbrud vi arbejder fra i øjeblikket, er der mere end nok granit til at mætte efterspørgslen de næste 50 år, der bliver nemlig rigtig mange gravsten ud af hver blok," uddyber Michael Rohde-Petersen fra Danske Stenhuggerier.

Hård og vejrbestandig
På trods af globaliseringen har introduceret granit fra fjerne steder, kan ingen granit måle sig med det geologiske vidunder der brydes på solskinsøen i Østersøen, og derfor vælger mange danskere stadig den gode danske granit fra Bornholm som gravmæle for deres kære.

"Den bornholmske granits hårdhed gør den meget vejrbestandig og stenhuggerens arbejde vil stå skarpt og uberørt af vind og vejr i mange generationer. De importerede sten er som hovedregel blødere end den bornholmske, og derfor forvitrer overflade og inskriptioner langt hurtigere end den gode danske natursten fra Bornholm. Hvis jeg skal anbefale en gravsten med inskription der vil stå smuk og tydelig mange generationer frem, så er svaret helt klart; vores stenhuggere mejsler helst i bornholmsk granit," slutter Michael Rohde-Petersen fra Danske Stenhuggerier.

Læs mere her

tags: euro, Carlsberg, Kolding, Bornholm, Christiansborg, Østersøen,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar