torsdag den 21. juni 2012

Ny bog sætter fokus på traumer ved for tidlig fødsel

Ny bog med personlige beretninger fra mødre der har født for tidligt, giver nyt indblik i hvor forskelligt en for tidlig fødsel bliver oplevet og tacklet af de berørte forældre. Med fokus på de psykologiske aspekter, giver bogen et unik mangfoldigt og nuanceret billede af den tragedie der rammer de 9.200 forældre, der hvert år bliver forældre til et for tidligt født barn. Fokus er naturligvis på barnet i den første lange tid og barnets overlevelse. Men det er ikke helt uden konsekvenser for forældrene, at få et barn der fødes for tidligt.

Forskning viser at 76% af de mødre der føder for tidligt, og ikke får krise- eller psykologhjælp, viser tegn på vedvarende psykiske traumer, som kan lede til posttraumatisk stresssyndrom. Paradoksalt nok, er tendensen at psykologerne bliver sparet væk på neonatalafdelingerne på landets sygehuse.

Karina Rothoff, der er næstformand i Landsforeningen Præmatures Vilkår udtaler at; generelt er der alt for lidt fokus på forældrene (og især mødrene), til for tidligt fødte børn, hvilket vi også ser, når den ene neonatalafdelingen efter den anden, sparer psykologerne væk. Derfor har det været vigtigt for os at igangsætte projekter, som på andre måder kan hjælpe forældrene i at bearbejde den krise de har været igennem. At læse om andres oplevelser og deres forløb, kan for mange forældre være en rigtig stor hjælp .

I bogen fortæller 13 mødre deres meget personlige historie, om deres oplevelse med at føde for tidligt. Historierne sætter fokus på de tanker forældrene - primært mødrene - har, når de får et barn (eller børn) der fødes for tidligt. Historierne giver et indblik i den krisetilstand der hersker indeni forældrene, under indlæggelsen på neonatalafdelingen og efter udskrivelse.

Lisbeth Gath, som er psykolog og tilknyttet Rigshospitalet, som har også bidraget med et kapitel i bogen, udtaler at; den for tidlige fødsel er et sårbart udgangspunkt for både børn og forældre. Forældrene bliver ramt i den proces, det er at finde fodfæste i deres forældreskab. Forældreberetningerne kan forhåbentlig bidrage til at andre forældre til for tidligt fødte børn kan opleve sig mindre alene med de mange reaktioner, en for tidlig fødsel kan vække. Bogen giver indblik i en særlig verden og kan bidrage til, at også pårørende og professionelle kan få indsigt i den svære starts betydning, både i den tid hvor barnet er indlagt, og på længere sigt. Ofte har familierne i særlig grad brug for vores lydhørhed og nænsomhed.

Bogen henvender sig både til forældre der har født for tidligt, pårørende og fagpersoner der gerne vil vide mere - og forstå - hvad det betyder for forældrene, at føde et barn/børn for tidligt.

---

Landsforeningen Præmatures Vilkår Organisation med følgende formål: "Hovedformålet med Præmatures Vilkår er at sikre at alle mennesker omkring et præmaturt barn, bliver støttet og oplyst tilstrækkeligt til at kunne varetage barnets tarv gennem forebyggelse og afhjælpning af eventuelle følger af præmaturiteten"

Læs mere her

tags: hospital, sygehus, stress, psykologi, Forskning,

onsdag den 13. juni 2012

Københavnere uden testamente rammes hårdt i andet ægteskab

80 procent af københavnerne har ikke et testamente, viser ny undersøgelse af Ret&Råd og Megafon. Det kan koste dem dyrt, hvis ægtefællen dør, og de skal giftes igen, forklarer Ret&Råd.

Københavnske børnefamilier, som ikke har oprettet et testamente, kan komme i en slem økonomisk knibe, hvis den ene forælder dør. Er du ugift, arver dine børn deres afdøde far eller mor, samtidig med at du er tvunget til at skifte bo. Og er du gift, betyder det ikke, at du undgår økonomiske problemer. Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du nemlig skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Det forklarer Ret&Råd, der i en ny undersøgelse, foretaget af Megafon, dokumenterer, at 80 procent af københavnerne ikke har et testamente.

Nyt ægteskab medfører dyrt boskifte
Især ægtefæller kan blive slemt overraskede, fordi de ikke er klar over, at de skal skifte bo, hvis en af dem skal giftes igen i tilfælde af, at den anden går bort. Familier med børn kan blive nødt til at sælge deres bolig, fordi den forælder, der er tilbage, ikke længere kan betale terminen. Udover at skulle igennem deres tab, skal den overlevende forælder også forholde sig til en masse økonomiske problemer, siger direktør Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd, der løbende rådgiver folk i hovedstaden hvor Ret&Råd har flere lokale advokatkontorer - i forbindelse med testamenter og fordeling af arv.

43 procent i Region København svarer i Ret&Råd-undersøgelsen, at de ikke har oprettet et testamente, fordi de bestemmer, hvem der arver dem, når de dør ved at indgå et ægteskab .

Udskyd arven
Med et testamente bliver det muligt at begrænse børnenes tvangsarv, som er det store problem for børnefamilier uden testamente. Er man gift og har fælles børn, bør man undersøge, hvordan den længstlevende forælder kan skifte uden at skulle udbetale mere end tvangsarv til børnene foreløbig. Man udskyder arven, indtil den sidste forælder dør. Først her modtager børnene deres fulde arv og har således været med til at hjælpe familiens økonomi efter den første forælders død, siger Casper Hauberg Grønnegaard.

Tilvalgsboks 1: Hvorfor har københavnere ikke et testamente
Jeg er gift og har dermed sikret at min arv går til min ægtefælle/børn 43%
Jeg har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal arve mig 4%
Forglemmelse 3%
Jeg er enlig uden børn og min formue går til min familie 10%
Jeg er stadigvæk ung og har god tid til at oprette testamente 23%
Andet 12%
Ved ikke 5%
Total 100%

Tilvalgsboks 2: Grundlæggende regler for tvangsarv
Tvangsarver børnene, får de en fjerdedel af afdødes halvdel af boet. Men via et testamente har den efterlevende ægtefælle hele 15/16-dele af forældrenes fællesbo.

Billedtekst
Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Læs mere her

tags: København, direktør, økonomi, ægteskab, hovedstad, stemmer,

søndag den 10. juni 2012

Positiv eksporthistorie, Dansk bog sælger godt i Sverige

2. oplag af bogen er nu gået i trykken. Bogen er skrevet af Psykoterapeut MPF, cand. theol. og tidligere sognepræst Ilse Sand, som bl.a. er kendt for udvikling af et skilsmisseritual i 2008 og stiftelse af foreningen: Vi elsker stilhed i 2011.

Bøgerne bliver trykt hos Specialtrykkeriet Viborg og sendes herfra til Sverige

Bogen udkom på dansk i 2010 med titlen: "Elsk dig selv - en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle"

I Sverige udkom den 1. marts 2012 med titlen: Älska dig själv - en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar.

Nu er 2. oplag af bogen allerede gået i trykken.

Emnet særligt sensitive mennesker har været højaktuelt i Danmark, siden den første bog om emnet udkom på Dansk i 2008.

I Norge har interessen også været stor. Den norske forening for hærligt sensitive har eksisteret siden maj 2009. www.hsperson.no

I Sverige har der ikke fandtes hverken litteratur eller forening før Ilse Sands bog, som den første bog om emnet på svensk udkom i marts 2012

Svenskerne har taget rigtig godt imod emnet og er så vilde med at skrive kommentarer på bogens hjemmeside, at den har måttet udvides flere gange for at få plads til alle kommentarerne. Se: http://www.sensitiv-hsp.se/hogkanslig-hsp/

Se de svenske anmeldelser af bogen her: http://www.sensitiv-hsp.se/bok/recensioner/

I april 2012 udkom endnu en bog: Drukna inte i dina känslor til følsomme mennesker i Sverige. Denne bog har også skabt stor debat i de svenske medier.

Ilse Sand har desuden skrevet bogen "Find nye veje i følelsernes labyrint"

Billeder kan hentes her: http://www.ilsesand.dk/bog/til-pressen/

Bøgerne bliver trykt hos Specialtrykkeriet Viborg og sendes herfra til Sverige

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2010, 2011, 2008, Sverige, Norge, Viborg, 2012, skilsmisse,

lørdag den 9. juni 2012

De foldbare spande, Scrunch-bucket, er kommet til Danmark

Efter stor succes i hjemlandet England, er de skægge spande, Scrunch-bucket, kommet til Danmark. De er lavet af silikone, og du kan folde dem sammen til det rene ingenting, så de kan være i strandtasken eller rejsekufferten.

På en rejse til Tallinn så Line Marie Wibroe, der driver brandhouset Andemors Verden, Scrunch-bucket.

"Jeg ved ikke hvor mange plastikspande, jeg gennem tiden har smidt ud, fordi de knækkede, eller fordi vi ikke kunne have dem med hjem fra ferie på grund af manglende plads i kufferten", fortæller hun. "Så da jeg så Scrunch-bucket, blev jeg forelsket til op over begge ører, for de kan foldes og presses sammen uden de går i stykker".

Da hun kom hjem, undersøgte hun derfor, om spandende var i Danmark. Da det ikke var tilfældet, kontaktede hun Funkit World, der står bag spandekonceptet - med henblik på at sælge dem til butikkerne i Norden.
Samarbejdet mellem Funkit World og Andemor kom hurtigt på plads, og de første spande lander på hylderne i butikkerne i disse dage.

Spandene kommer i otte friske farver og kan bruges til alt fra sand og vand, isterninger, krydderurter, over potteplanter til meget andet. De kan rumme 1,5 liter, og de kan tåle både høj varme og frost - og så taber de ikke farven ved brug eller fordi de bliver glemt i solen.

Størrelse: 1,5 liter.
Farver: Blå, rød, lilla, pink, grøn, orange, turkis og gul.
Materiale: Silikone.
Vejledende udsalgspris: 75 DKK.

Læs mere her

tags: England, Danmark, Vejle, silikone, krydderurter,

fredag den 8. juni 2012

Playmobil hitter igen

Interessen for Playmobil er stigenden. Generationen der var børn i 1980 erne er selv blevet forældre, og de gode Playmobil-minder fra deres egen barndom gør, at de i stor stil køber Playmobil til deres egne børn.

Efter en periode med mindre interesse for Playmobil i Danmark er legetøjet igen blevet populært hos mange børnefamilier. Det siger Frederik Wagner, der er salgschef i webshoppen Playmobilbutikken, og han tilføjer:

Den generation, der selv var børn i 1980 erne, opsøger legetøjet igen, fordi der er mange gode minder forbundet med det. Og Playmobil har den fordel, at det ikke går i stykker når de mindre børn leger med det. Desuden er detaljegraden meget høj med tilbehør som mønter, våben mv. De nye produkter fra Playmobil er blevet ret avancerede, og det er rumstationen fra Playmobil et godt eksempel på. Den har bl.a. rigtig lys indbygget.

Sommerhus, vandland og sørøverskib fra Playmobil er mest populære
Det er sommer i Danmark, og netop årstiden smitter af på salget af de forskellige Playmobil-serier fortæller Frederik Wagner. Han uddyber: For tiden er det vores mange Playmobil ferie-produkter, der er stor efterspørgsel på. Især sommerhuset er populært, ligesom også autocamperen og det store vandland er det.

Sørøverskibet fra Playmobil er en udødelig klassiker, som altid sælger godt. Det er netop blevet redesignet og har fået en lavere pris end førhen , siger Frederik Wagner.

Den store popularitet kommer prismæssigt forbrugerne til gode
Playmobilbutikken er et Dansk firma med base i Nærum, og de køber ind direkte fra Playmobils hovedsæde i Tyskland samt fra restlagre rundt omkring i Europa. Derfor kan de tilbyde deres kunder gode priser, og de gode priser bliver nu endnu bedre af den store efterspørgsel på Playmobil. Salgschef for Playmobilbutikken Frederik Wagner siger: Grundet vores vækst i 2011 har vi været i stand til at hente endnu bedre priser hjem fra Playmobil, som jo kommer kunderne til gode .


Læs mere her

tags: Danmark, 2011, Tyskland, Europa, våben,

torsdag den 7. juni 2012

Sjællændere uden testamente rammes hårdt i andet ægteskab (NYE TAL)

82 procent af sjællænderne har ikke et testamente, viser ny undersøgelse af Ret&Råd og Megafon. Det kan koste dem dyrt, hvis ægtefællen dør, og de skal giftes igen, forklarer Ret&Råd.

Sjællandske børnefamilier, som ikke har oprettet et testamente, kan komme i en slem økonomisk knibe, hvis den ene forælder dør. Er du ugift, arver dine børn deres afdøde far eller mor, samtidig med at du er tvunget til at skifte bo. Og er du gift, betyder det ikke, at du undgår økonomiske problemer. Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du nemlig skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Det forklarer Ret&Råd, der i en ny undersøgelse, foretaget af Megafon, dokumenterer, at 82 procent af sjællandske ægtepar med børn ikke har et testamente.

Nyt ægteskab medfører dyrt boskifte
Især ægtefæller kan blive slemt overraskede, fordi de ikke er klar over, at de skal skifte bo, hvis en af dem skal giftes igen i tilfælde af, at den anden går bort. Familier med børn kan blive nødt til at sælge deres bolig, fordi den forælder, der er tilbage, ikke længere kan betale terminen. Udover at skulle igennem deres tab, skal den overlevende forælder også forholde sig til en masse økonomiske problemer, siger direktør Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd, der løbende rådgiver folk i Roskilde, Ringsted, Vordingborg, Slagelse og andre sjællandske byer i forbindelse med testamenter og fordeling af arv.

47 procent i Region Sjælland svarer i Ret&Råd-undersøgelsen, at de ikke har oprettet et testamente, fordi de bestemmer, hvem der arver dem, når de dør ved at indgå et ægteskab .

Udskyd arven
Med et testamente bliver det muligt at begrænse børnenes tvangsarv, som er det store problem for børnefamilier uden testamente. Er man gift og har fælles børn, bør man undersøge, hvordan den længstlevende forælder kan skifte uden at skulle udbetale mere end tvangsarv til børnene foreløbig. Man udskyder arven, indtil den sidste forælder dør. Først her modtager børnene deres fulde arv og har således været med til at hjælpe familiens økonomi efter den første forælders død, siger Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd.

Tilvalgsboks 1: Hvorfor har sjællændere ikke et testamente
Jeg er gift og har dermed sikret at min arv går til min ægtefælle/børn 47%
Jeg har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal arve mig 8%
Forglemmelse 4%
Jeg er enlig uden børn og min formue går til min familie 5%
Jeg er stadigvæk ung og har god tid til at oprette testamente 13%
Andet 18%
Ved ikke 6%
Total 100%
Kilde: Ret&Råd

Tilvalgsboks 2: Grundlæggende regler for tvangsarv
Tvangsarver børnene, får de en fjerdedel af afdødes halvdel af boet. Men via et testamente har den efterlevende ægtefælle hele 15/16-dele af forældrenes fællesbo.

Tilvalgsboks 3: Børnene arver 50 procent
Selv om du arver halvdelen af din ægtefælles del af fællesboet, kan det alligevel være svært at klare økonomien efter et dødsfald. Børnene arver nemlig de resterende 50 procent.

Billedtekst
82 procent af sjællænderne har ikke et testamente. Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Læs mere her

tags: direktør, økonomi, Sjælland, ægteskab, Roskilde, Slagelse, Ringsted, Vordingborg, stemmer,

onsdag den 6. juni 2012

Fynboer uden testamente rammes hårdt i andet ægteskab (NYE TAL)

80 procent af fynboerne har ikke et testamente, viser ny undersøgelse af Ret&Råd og Megafon. Det kan koste dem dyrt, hvis ægtefællen dør, og de skal giftes igen, forklarer Ret&Råd.

Fynske børnefamilier, som ikke har oprettet et testamente, kan komme i en slem økonomisk knibe, hvis den ene forælder dør. Er du ugift, arver dine børn deres afdøde far eller mor, samtidig med at du er tvunget til at skifte bo. Og er du gift, betyder det ikke, at du undgår økonomiske problemer. Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du nemlig skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Det forklarer Ret&Råd, der i en ny undersøgelse, foretaget af Megafon, dokumenterer, at 80 procent af fynboerne, og 72 procent af fynske ægtefolk, ikke har et testamente.

Nyt ægteskab medfører dyrt boskifte
Især ægtefæller kan blive slemt overraskede, fordi de ikke er klar over, at de skal skifte bo, hvis en af dem skal giftes igen i tilfælde af, at den anden går bort. Familier med børn kan blive nødt til at sælge deres bolig, fordi den forælder, der er tilbage, ikke længere kan betale terminen. Udover at skulle igennem deres tab, skal den overlevende forælder også forholde sig til en masse økonomiske problemer, siger direktør Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd, der løbende rådgiver folk i Odense, Kerteminde, Faaborg, Assens, Middelfart og andre byer på Fyn i forbindelse med testamenter og fordeling af arv.

43 procent i Region Syddanmark svarer i Ret&Råd-undersøgelsen, at de ikke har oprettet et testamente, fordi de bestemmer, hvem der arver dem, når de dør ved at indgå et ægteskab .

Udskyd arven
Med et testamente bliver det muligt at begrænse børnenes tvangsarv, som er det store problem for børnefamilier uden testamente. Er man gift og har fælles børn, bør man undersøge, hvordan den længstlevende forælder kan skifte uden at skulle udbetale mere end tvangsarv til børnene foreløbig. Man udskyder arven, indtil den sidste forælder dør. Først her modtager børnene deres fulde arv og har således været med til at hjælpe familiens økonomi efter den første forælders død, siger Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd.

Tilvalgsboks 1: Hvorfor har fynboer ikke et testamente
Jeg er gift og har dermed sikret at min arv går til min ægtefælle/børn 43%
Jeg har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal arve mig 5%
Forglemmelse 3%
Jeg er enlig uden børn og min formue går til min familie 7%
Jeg er stadigvæk ung og har god tid til at oprette testamente 19%
Andet 18%
Ved ikke 6%
Total 100%
Kilde: Ret&Råd

Tilvalgsboks 2: Grundlæggende regler for tvangsarv
Tvangsarver børnene, får de en fjerdedel af afdødes halvdel af boet. Men via et testamente har den efterlevende ægtefælle hele 15/16-dele af forældrenes fællesbo.

Tilvalgsboks 3: Børnene arver 50 procent
Selv om du arver halvdelen af din ægtefælles del af fællesboet, kan det alligevel være svært at klare økonomien efter et dødsfald. Børnene arver nemlig de resterende 50 procent.

Billedtekst
80 procent af fynboerne har ikke et testamente. Det kan koste dem dyrt, hvis ægtefællen dør, og de skal giftes igen.

Læs mere her

tags: direktør, økonomi, Odense, ægteskab, Middelfart, Faaborg, stemmer, Assens,

tirsdag den 5. juni 2012

Sønderjyder uden testamente rammes hårdt i andet ægteskab / NY undersøgelse

80 procent af sønderjyderne har ikke et testamente, viser ny undersøgelse af Ret&Råd og Megafon. Har man ikke haft testamente i første ægteskab og skal giftes igen, efter ens ægtefælle er gået bort, kan det blive en dyr affære, forklarer Ret&Råd.

Sønderjyske børnefamilier, som ikke har oprettet et testamente, kan komme i en slem økonomisk knibe, hvis den ene forælder dør. Er du ugift, arver dine børn deres afdøde far eller mor, samtidig med at du er tvunget til at skifte bo. Og er du gift, betyder det ikke, at du undgår økonomiske problemer. Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du nemlig skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Det forklarer Ret&Råd, der i en ny undersøgelse, foretaget af Megafon, dokumenterer, at 80 procent af sønderjyske ægtepar og forældre ikke har et testamente.

Nyt ægteskab medfører dyrt boskifte
Især ægtefæller kan blive slemt overraskede, fordi de ikke er klar over, at de skal skifte bo, hvis en af dem skal giftes igen i tilfælde af, at den anden går bort. Familier med børn kan blive nødt til at sælge deres bolig, fordi den forælder, der er tilbage, ikke længere kan betale terminen. Udover at skulle igennem deres tab, skal den overlevende forælder også forholde sig til en masse økonomiske problemer, siger direktør Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd, der løbende rådgiver folk i Sønderborg, Harderslev, Tønder og omegn hvor Ret&Råd har lokale advokatkontorer - i forbindelse med testamenter og fordeling af arv.

43 procent i Region Sønderjylland svarer i Ret&Råd-undersøgelsen, at de ikke har oprettet et testamente, fordi de bestemmer, hvem der arver dem, når de dør ved at indgå et ægteskab .

Udskyd arven
Med et testamente bliver det muligt at begrænse børnenes tvangsarv, som er det store problem for børnefamilier uden testamente. Er man gift og har fælles børn, bør man undersøge, hvordan den længstlevende forælder kan skifte uden at skulle udbetale mere end tvangsarv til børnene foreløbig. Man udskyder arven, indtil den sidste forælder dør. Først her modtager børnene deres fulde arv og har således været med til at hjælpe familiens økonomi efter den første forælders død, siger Casper Hauberg Grønnegaard, Ret&Råd.

Tilvalgsboks 1: Hvorfor har sønderjyder ikke et testamente
Jeg er gift og har dermed sikret at min arv går til min ægtefælle/børn 43%
Jeg har endnu ikke taget stilling til, hvem der skal arve mig 5%
Forglemmelse 3%
Jeg er enlig uden børn og min formue går til min familie 7%
Jeg er stadigvæk ung og har god tid til at oprette testamente 19%
Andet 18%
Ved ikke 6%
Total 100%
Kilde: Ret&Råd

Tilvalgsboks 2: Grundlæggende regler for tvangsarv
Tvangsarver børnene, får de en fjerdedel af afdødes halvdel af boet. Men via et testamente har den efterlevende ægtefælle hele 15/16-dele af forældrenes fællesbo.

Tilvalgsboks 3: Børnene arver 50 procent
Selv om du arver halvdelen af din ægtefælles del af fællesboet, kan det alligevel være svært at klare økonomien efter et dødsfald. Børnene arver nemlig de resterende 50 procent.

Billedtekst
Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Læs mere her

tags: direktør, økonomi, ægteskab, Sønderborg, Sønderjylland, Tønder, stemmer,

søndag den 3. juni 2012

Ret&Råd-Megafon: Nyt ægteskab kan koste børnefamilier dyrt uden testamente

Kun 20 procent af danske ægtepar har husket at få lavet et testamente, viser ny Ret&Råd-undersøgelse. Men har man ikke haft testamente i første ægteskab, og skal man giftes igen, efter ens ægtefælle er gået bort, kan det koste rigtig dyrt, forklarer Ret&Råd.

Danske børnefamilier, som ikke har oprettet et testamente, kan komme i en slem økonomisk knibe, hvis den ene forælder dør. Er du ugift, arver dine børn deres afdøde far eller mor, samtidig med at du er tvunget til at skifte bo. Og er du gift, betyder det ikke, at du undgår økonomiske problemer. Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du nemlig skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.

Det forklarer Ret&Råd, der i en ny undersøgelse, foretaget af Megafon, dokumenterer, at 80 procent af danske ægtepar og forældre ikke har et testamente.

Nyt ægteskab medfører dyrt boskifte
Især ægtefæller kan blive slemt overraskede, fordi de ikke er klar over, at de skal skifte bo, hvis en af dem skal giftes igen i tilfælde af, at den anden går bort. Det er jo langt fra et utænkeligt scenarie for de fleste. Familier med børn kan blive nødt til at sælge deres bolig, fordi den forælder, der er tilbage, ikke længere kan betale terminen. Udover at skulle igennem deres tab, skal den overlevende forælder også forholde sig til en masse økonomiske problemer, siger direktør Casper Hauberg Grønnegaard hos Ret&Råd, der hvert år rådgiver tusindvis af danskere om arvereglerne og om at oprette testamente.

85 procent af 40-49-årige uden testamente
Ud over at 98 procent af unge mellem 18 og 29 år ikke har et testamente, så ligger den næsthøjeste procentandel af folk uden testamente, ifølge Ret&Råds undersøgelse, blandt de 40-49-årige. Her har 85 procent ikke et testamente. Blandt ægtepar med børn svarer 62 procent, at de ikke har et testamente, fordi de er gifte og dermed lader deres arv gå videre til deres børn og ægtefælle.

Udskyd arven
Uanset ens civilstand, så er et testamente den optimale måde at sikre sig økonomisk. På den måde ved man præcist, hvem der skal arve en, og det bliver muligt at begrænse børnenes tvangsarv, som er det store problem for børnefamilier uden testamente. Er man gift og har fælles børn, bør man undersøge, hvordan den længstlevende forælder kan skifte uden at skulle udbetale mere end tvangsarv til børnene foreløbig. Man udskyder arven, indtil den sidste forælder dør. Først her modtager børnene deres fulde arv og har således været med til at hjælpe familiens økonomi efter den første forælders død, siger Casper Hauberg Grønnegaard.

Faktaboks 1: Grundlæggende regler for tvangsarv
Tvangsarver børnene, får de en fjerdedel af afdødes halvdel af boet. Det betyder, at den efterlevende ægtefælle med sit testamente fortsat har 15/16-dele af forældrenes fællesbo, hvilket stiller den efterlevende en del mere sikkert økonomisk.

Faktaboks 2: Samlevende arver ikke hinanden
De økonomiske problemer er særligt markante hos ugifte forældre uden et testamente. Dør den ene, rammes den efterladte forælder af en økonomisk katastrofe. Barnet arver alt. Der er ikke en legal arveret for ugifte samlevende, uanset hvor længe man har boet sammen.

Faktaboks 3: Børnene arver 50 procent
Arver du halvdelen af din ægtefælles del af fællesboet, kan det alligevel være svært at klare økonomien efter et dødsfald. Børnene arver de resterende 50 procent. Er de under 18 år, kan den tilbageværende forælder ikke bestemme over arven til for eksempel at betale månedlige ydelser på familiens boliglån.

Billedtekst
Dør din ægtefælle, og skal du senere giftes på ny, skal du skifte bo og dermed udbetale arv til dine børn. Altså hvis du ikke har testamente.


Læs mere her

tags: direktør, økonomi, boliglån, ægteskab, Fakta,