lørdag den 30. maj 2015

Kajakroere strømmer til Oplevelsesplads Bønnerup


Oplevelsesplads Bønnerup på Djursland er klar til sommersæsonen. Mange kajakroere har indtaget den nye kajakbro og sat kajakken i vandet.Oplevelsesplads Bønnerup er en del af et tiltag på Djursland som skaber nye adgangsveje til havet. Bønnerup er et af flere steder langs Djurslands 250 km lange kystlinje med god adgang for sejlads i havkajak. Turister og gæster får nu bedre adgang til flere intense oplevelser af kysten og havet både i kraft af nye fysiske rammer og aktiv formidling.

På oplevelsespladsen er der nye faciliteter i form af kajakpavillon, kajakbro, borde-bænkesæt og en sol-nedgangsbænk som tilsammen giver plads til aktive udfoldelser og tiltrængte pauser. Kajakbroen er specialdesignet med sliske og anløbsbro som gør det let at få kajakken i vandet. Faciliteterne er lavet i et funktionelt og genkendeligt design og er placeret på udvalgte steder på havnen i Bønnerup.

Formidlingen sker i form af et minikort som bl.a. sætter fokus på turforslag, historiske og kulturelle for-hold i lokalområdet fx Treaa Mølle Batterie fra Englandskrigene. I løbet af sommeren kører naturvejledere fra Kyst– og Fjordcentret flere gange om ugen ind på havnen med den rullende naturformidling. De for-tæller om livet på det lave vand og laver naturaktiviteter for turister og andre nysgerrige.
De nye faciliteter er for alle. Man kan komme, når man vil. Der skal ikke reserveres tid eller andet. Adgang til området med kajakbroen sker via østmolen.

"Djurslands kyst har et udviklingspotentiale indenfor kystturisme som Destination Djursland med projek-tet "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland" arbejder målrettet med, fortæller Flemming Ras-mussen, turismedirektør for Destination Djursland - med Oplevelsesplads Bønnerup har Djursland flere og bedre forhold til naturinteresserede turister."

FAKTA om kystturismeprojektet
Oplevelsesplads Bønnerup er en del af et fælles projekt for turismen på Djursland: "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland" som Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune og Destination Djursland står bag. Formålet er at styrke oplevelses- og aktivitetsmulighederne for turisterne på Djursland.

Faciliteterne på oplevelsespladserne er fremstillet efter designoplæg af MAP Architects af DAVAI A/S, Grenaa

Oplevelsesplads Femmøller Strand med rørebassin og opholdsmuligheder (åbnet 2014)

Oplevelsesplads Fjellerup Strand med surf- & kitesurfer faciliteter og opholdsmuligheder (åbner 2015)

Læs mere her

tags: England, direktør, 2014,

torsdag den 28. maj 2015

Ny bog sætter selvværd på dagsordenen


Problemer med selvværd påvirker stort set alt i livet. Det spiller ind på evnen til at præstere, forfølge drømme, skabe kærlige, nærende relationer og leve sundt. Bogen 'Elsk dig selv – styrk dit selvværd på 8 uger' giver helt konkrete værktøjer til at styrke dit selvværd.Den erfarne psykolog, forfatter og foredragsholder Kisser Paludan er aktuel med en ny bog, der giver en håndgribelig guide til, hvordan man kan arbejde effektivt med at forbedre sit selvværd. Et tema som Kisser Paludan i sit virke som psykolog og terapeut ofte oplever er det, der virkelig spænder ben for, at et menneske kan udvikle sig.

"Vi læser bøger og går på kurser i at finde vores passion, i at integrere vores skyggesider, finde lykken mv. Men faktum er, at uanset hvor godt du kender dig selv og kan se dine mønstre, så kræver virkelig forandring, at du føler, at du er det værd. Det findes ikke et 'quick fix', og det kan tage tid. Til gengæld er det den største og mest omsiggribende gave, du kan give dig selv. "

Bogen er for alle, der har et ønske om at styrke selvværdet og dermed styrke mange andre aspekter af tilværelsen. Og det har alle gavn af, fortæller Kisser Paludan. "Jeg kender ingen mennesker, der er helt færdige med at arbejde med deres selvværd, eller som ikke længere behøver at have den opmærksomhed. Derfor er denne bog for alle. Alle mennesker kan, efter min mening, styrke deres livskvalitet ved at arbejde med deres selvværd."

I "Elsk den du er" bliver læseren guidet til at opbygge et stærkt selvværd trin for trin gennem en periode på otte uger.

Om forfatteren:
Kisser Paludan (f.1969) er uddannet Cand. Psych. og er bl.a. efteruddannet i parterapi, meditation, hypnose og enneagrammet. Kisser er leder af PaludanEmpower, der udbyder kurser og uddannelser til erhvervslivet og private. Hun fungerer som mentor, kursusleder, foredragsholder, terapeut og skribent.
Elsk den du er udkommer d. 28. maj 2015 på TUBINE forlaget.

For interview, omtale eller mere information om bogen og forfatteren kan redaktør Christina Lund
Sørensen kontaktes på: christina@turbine.dk og på tlf.nr: 23 29 54 74. Forfatteren kan kontaktes på
kisserpaludan@gmail.com.

Læs mere her

tags: interview, uddannelse, erhvervslivet, mentor, livskvalitet, meditation, forfatter, værktøj,

Grønne fingre Find din indre haveglæde


For nye haveejere kan det godt være en uoverskuelig opgave at komme i gang med havearbejdet – uanset om det er i forbindelse med nybyggeri eller overtagelse af en ældre have.
I bogen 'Grønne fingre – Find din indre haveglæde' bliver nybegyndere udi dyrkningens kunst taget ved hånden og udførligt hjulpet igennem arbejdsgangene trin for trin. Siderne bugner af nyttige tips og tricks, som gør havearbejdet håndgribeligt og nemt at gå til.

Bogen indeholder desuden fine beskrivelser af nemme, populære begynderplanter i havens forskellige afsnit, fx i køkkenhaven, prydhaven og frugthaven.

Bogen udgives i samarbejde med Haveselskabet, der har lavet fagkorrektur og tilrettet den til danske forhold. Haveselskabets fagredaktør Inga C. Bach, der har arbejdet med fagkorrekturen af bogen, fortæller:

"Når man står som ny haveejer, så ved man jo ikke altid, hvilket "havemenneske" man er. Bogen her er en god inspirationsbog til at finde ud af, hvilken vej ens haveliv skal forme sig. Bogen dækker alle områder af havelivet med generel introduktion til havens år, udfordringer, hvad man kan foretage sig i haven, og hvordan man finder haveglæden."

Om Haveselskabet:
Det Kgl. Danske Haveselskab er en landsdækkende forening for haveejere med ca. 35.000 medlemmer, der har eksisteret i over 180 år. Selskabet varetager haveejernes interesser og yder rådgivning inden for haver og udendørsområder og udgiver medlemsmagasinet Haven. Haveselskabet gennemfører ca. 1.000 arrangementer (kurser, foredrag, udflugter m.m.) om året fordelt over hele landet og driver derudover Haveselskabets Have på Frederiksberg. 

Bogen udkommer 27. maj 2015

Læs mere her

tags: kunst, Frederiksberg, frugt,

onsdag den 27. maj 2015

Trappesalget boomer i den lyse tid: Her er danskernes 2015-favoritter


Foråret og sommeren er højsæson for trappeudskiftning, og hvert år byder på nye tendenser. Ifølge trappeproducent hitter i 2015 især glas, rustfrit stål, integreret belysning og stavparket.Boligindretning er en folkesport, og danskerne bruger uhyrlige summer på at få deres hjem til at tage sig helt rigtigt ud. Også inden for trapper er der klare modetendenser. – Hvor traditionelle trapper med trægelændere tidligere var det største hit, er især trætrapper med glassider og rustfri stålgelændere lige nu populære blandt danskerne, forklarer Jesper Andersen, der er konsulent hos fabrikken VejleTrappen.

– Mange folk søger et minimalistisk præg, når de skal vælge trapper til nybyggeri. Der bliver bygget en del funkisinspirerede boliger i disse år, og dér passer glastrapper godt ind, fortsætter Jesper Andersen.

LED-lys og stavparket hitter

Fagmanden pointerer også, at trapper med indbyggede LED-lyskilder er blevet et stort hit i 2015. Desuden er der sket noget helt nyt i mange danskeres valg af trin:

– Hidtil har vi i Danmark svoret troskab til gennemgående stave, når vi skulle vælge trætrin. Men i den seneste tid har flere og flere valgt parketløsningen, hvor det enkelte trin er opbygget af en række forskellige stykker træ. Tidligere har vi ikke tilbudt denne model, da trappebranchen har været lidt konservativ. Men løsningen er et godt alternativ til plankerne da folk jo ofte har parketgulve i deres huse, og det giver jo nogle muligheder for at lave en kvalitetstrappe, der henvender sig til et stort publikum.

Når det kommer til ældre villaer fra eksempelvis 50'erne eller 60'erne, vælger danskerne stadig en traditionel trætrappe, der stilmæssigt passer ind. Ifølge Jesper Andersen er der her stort fokus på æstetikken i trappevalget: – mange huse fra den tid har bøge- eller asketræsgulve, og det er derfor vigtigt for mange, at trappen matcher det udtryk.

Større appetit på kvalitetstrapper

Sammen med resten af byggebranchen har trappeproducenterne været udfordret de seneste år, hvor især nybyggeri har været på vågeblus. Men som mange andre steder i økonomien er der også forårstegn i trappebranchen. VejleTrappen, der leverer både serieproducerede og skræddersyede løsninger til danskerne, kan nemlig mærke en stigende efterspørgsel efter de ekstraordinære løsninger.

– Den stigende interesse for glastrapper er i sig selv et udtryk for en større forbrugslyst, da de er dyrere end trætrapper. Omkring halvdelen af vores kunder er meget prisbevidste, mens den anden halvdel stort set er ligeglade med prisen, hvis bare resultatet er tilfredsstillende, forklarer Jesper Andersen.

Trappemanden oplyser, at der i starten af 2015 har været en sand eksplosion i antallet af kundehenvendelser, og det peger i retning af, at de gode tider varer ved.


Fakta: VejleTrappen har mere end 30 års erfaring med at fremstille individuelt tilpassede trætrapper. Fabrik og showroom er beliggende i industrikvarteret i Vinding tæt ved motorvejsafkørsel Vejle C. Virksomheden er tilsluttet Dansk Trappefabrikant Forening samt Dansk Trappe Kontrol.

Læs mere her

tags: Danmark, Vejle, økonomi, motorvej, Fakta,

søndag den 24. maj 2015

The 2nd European Bigband Composer Competition - played by The BigBand - Theme: Carl Nielsen - En konkurrence for bigbandkomponister


Siden starten af marts måned har en række komponister rundt om i Europa været optaget af at skrive musik til konkurrencen "The 2nd European Bigband Composer Competition", hvor opgaven lød: skriv et stykke musik for bigband med vokalgruppe med inspiration fra Carl Nielsen. Nu er de fire finalister fundet - og finalekoncerten afholdes den 1. juni. 2015 i Kulturhuset Islands Brygge."The European Bigband Composers Competition", er sat i verden af komponist Mads Pagsberg og sangerinde Sille Schultz, som til dagligt sammen leder The BigBand.
Konkurrencen løb af stabelen første gang i 2013 og var i alle henseender en stor succes. Vinderen blev Alex Cassanyes fra Spanien med musikstykket "After the Dawn".
Jury'en i 2013 bestod af Lars Winther, pianist, komponist/arrangør og sekretariatsleder i "Jazz Danmark", Jesper Holm, dirigent og arrangør for jazzvokalensemblet "Touché", Christian Munch-Hansen, Jazzanmelder på "Politiken" og forfatter samt Cim Meyer, Jazzanmelder og editor på "Jazz Special.
Også i år vil Lars Winther og Cim Meyer være at finde i juryen.

"Som dommer ved den første Young European Bigband Composer Competition 24. april 2013 oplevede jeg The BigBand som et kompetent og velspillende orkester, der også ved sin projektidé viste sig som et spændende og originalt bidrag til dansk bigbandmusik; nemlig ved at skabe rammerne for at nyudvikle bigbandmusikken herunder med særlig fokus på anvendelsen af den menneskelige stemme i den orkestrale helhed."
Christian Munch-Hansen

"Som dommer i "The First Annual Young Europen Bigband Composer Competition" med The BigBand har jeg på første hånd oplevet den nyskabende måde hvorpå vokalgruppen i The BigBand integreres i orkesteret samlede lyd på en ny og innovativ måde. The BigBands grænsesøgende arbejde med vokaljazzen er efter min mening vigtigt at støtte op om, da dette arbejde kan have en afsmittende effekt på den overordnede udvikling af vokaljazz i Danmark." Lars Winther

De fire komponister kommer til København den 30. maj og medvirker under prøverne den 30. og 31. maj, hvor musikken sættes sammen og øves op til finalekoncerten den 1. juni kl. 20.00 i Kulturhuset Islands, hvor vinderen af konkurrencen skal findes.

Finalisterne:
Gábor Subizc fra Ungarn
Jeppe Gram fra Danmark
Kasper Bai fra Danmark
Emiliano Sampaio fra Østrig

Forud for finalekoncerten vil der være en kort introduktion til musikken. Interesserede kan henvende sig til dirigent Mads Pagsberg. Det foregår i Kulturhuset kl. 19.15, det er gratis og der er et begrænset antal pladser. Yderligere info: dirigent@thebigband.dk

The BigBand Line-Up:

Dirigent:
Mads Pagsberg

The Vocals:
Kirstine Dahlberg (1. sop.)
Mette Johnsen (2. sop.)
Sille Schultz (alt)
Jesper Placing (ten.)

The BigBand:
Carsten Andersen (1. trp.)
Søren Goth (2. trp.)
Henrik Bolberg (3. trp.)
Anders Ortmann (4. trp.)

Aske Drasbæk (reed 1)
Anne Sejrskild (reed 2)
Jeppe Zacho (reed 3)
Marika Andersen (reed 4)
Ole Visby (reed 5)

Mia Engsager (1. trb.)
Rolf Mandix (2. trb.)
Andre Jensen (3. trb.)
Daniel Clemmesen (4. trb.)

Jørgen Emborg (pia.)
Daniel Johanson (dr.)
Stian Swensson (gui.)
Morten Ankerfeldt (bas)
Laurids Hvidtfeldt Madsen (vib.)

The BigBand og konkurrencen støttes af:
Statens Kunstfond
DJBFA
Kapelmesterforeningen
Lokaludvalg – Amager, Valby, Østerbro
Honda (Bjarne Pape)
Matrix (Shure)
Københavns Kommune
DJBFA

Finalekoncert i Kulturhuset Islands Brygge kl. 20.00 - Entré: 100 DKK - Billetter købes i Kulturhuset på dagen fra kl. 19.00.


Læs mere her

tags: Danmark, Europa, København, Kulturhus, Ungarn, 2013, Spanien, Honda, Amager, Politiken, Island, Jazz, koncert, sangerinde, Valby, Østerbro, Østrig, Europe, konkurrence, forfatter,

lørdag den 23. maj 2015

Ny bog: Dyr i haven


Mange ønsker sig fuglefløjt og masser af sommerfugle i haven. Men fuglene, dyrene og sommerfuglene kommer ikke altid bare af sig selv. Haven skal være god og rar at komme i – ikke kun for mennesker, men også for dyr og insekter.Der er mange gode grunde til at gøre en indsats for at indrette haven dyrevenligt. Bier og andre gavnlige insekter er fortrængt fra det danske landskab flere steder på grund af industriel dyrkning af jorden. De mangler både ly og føde, og de uendeligt mange danske haver kan udgøre små oaser, som det vilde dyreliv kan søge tilflugt i. Desuden skaber det spænding og liv i haven, hvis man inviterer de hjemmehørende arter indenfor.

Bogen giver tips og råd til, hvordan man får lavet en haveplan, som dyrene og fuglene finder sig godt til rette i. Hvilke planter skal man plante Og hvordan skal man indrette haven, så dyrene kommer til Hvor sætter man fuglekasserne og foderhusene op
Portrætterne af de gavnlige og spændende dyr, man kan lokke til herhjemme, indeholder både et billede og en fin beskrivelse. Desuden er der portrætter af blomster, træer og buske, som fungerer som føde og ly for de små havevenner.

Bogen udgives i samarbejde med Haveselskabet, der har læst fagkorrektur på bogen og tilrettet den til danske forhold.
Louise Møller, landskabsarkitekt og gartner fra Haveselskabets rådgivning fortæller, hvorfor dyrelivet i haven er så vigtigt:
"Insekter er med til at bestøve frugttræer og blomster, og så de er naturlige fjender for mange af havens skadedyr. Mariehøns kan f.eks. godt lide at spise bladlus. Har man mange insekter i haven, tiltrækkes fuglene helt automatisk. Jo flere forskellige dyr, der er i en have, jo bedre. Havens mangfoldighed/biodiversitet er et udtryk for, at der er en god balance i havens økosystem."

Om Haveselskabet:
Det Kgl. Danske Haveselskab er en landsdækkende forening for haveejere med ca. 35.000 medlemmer, der har eksisteret i over 180 år. Selskabet varetager haveejernes interesser og yder rådgivning inden for haver og udendørsområder og udgiver medlemsmagasinet Haven. Haveselskabet gennemfører ca. 1.000 arrangementer (kurser, foredrag, udflugter m.m.) om året fordelt over hele landet og driver derudover Haveselskabets Have på Frederiksberg. 

Bogen udkommer 20. maj 2015


Læs mere her

tags: Frederiksberg, jorden, frugt,

onsdag den 20. maj 2015

Retroguld - ny stor retro-guide


RETROGULD er et opslagsværk over et udvalg af de bedste retro-butikker fra hele landet og en håndfuld i Berlin. Og forfatteren Louise Trillingsgaard, der er blogger og retro-kender, giver sit bud på, hvordan man bedst indretter med retro.Retro, genbrug, vintage og loppemarkeder. Det har aldrig været mere populært at genbruge ting og indrette med ting, der har personlighed og patina. Den ene retroforretning efter den anden popper op, og der sendes indretningsprogrammer, der udelukkende handler om glæden ved genbrugsguldet. RETROGULD er den første bog, der samler det hele og giver gode råd til, præcis hvor du skal handle, og
hvordan du kan indrette med dine fund.

RETROGULD er til samleren, den hardcore retro-elsker og også til nybegynderen, der har lyst til at få lidt retro ind i hjemmet og noget vintage i klædeskabet. Det er med andre ord en bog for alle med kærlighed til retro, genbrug og vintage.

Om bogen siger forfatteren:
"Det er en kreativ bog om HVORDAN du indretter dig med loppefund, HVOR du kan finde retroguldet og HVAD du kan kigge efter. Det handler ikke så meget om at gå efter bestemte mærker og design, jeg opfordrer i stedet til, at man vælger med hjertet",

Om forfatteren:
Louise Trillingsgaard (f.1980) er blogger og retro-kender og bosat midt i Danmark, i Kolding, hvorfra hun har den bedste base til at udforske nye retro-butikker og loppemarkeder i både Danmark og Tyskland. Hele hendes hjem er indrettet med retroguld og unikke loppefund og hendes klædeskab bugner af farvestrålende vintagekjoler. Og hendes personlige indretningsstil har været vist i flere
boligmagasiner.

RETROGULD udkommer d. 13. maj 2015 på TURBINE Forlaget.

Læs mere her

tags: Danmark, Tyskland, Kolding, kreativ, sprog, forfatter, blogger, Forlag,

tirsdag den 19. maj 2015

Tusinder af hunde får nye hjem i foråret: Sådan gør du hvalpen mindre nervøs


Mange tusinde hunde skifter i denne tid trygheden hos mor ud med en ny familie. Her er veterinærsygeplejerskens gode råd til at reducere usikkerheden og hjælpe hvalpene til en tryggere og bedre start på det nye liv.Menneskets bedste ven skaber hygge, ro og glæde i mere end 500.000 danske hjem. Især i foråret vælger mange at erhverve en hundehvalp, og i langt de fleste tilfælde går det efter planen. Hvalpen har det godt og trives i de nye omgivelser. Men for nogle hvalpe bliver det nye liv alt andet end godt. Ifølge veterinærsygeplejerske Kirsten Laugesen fra Dyrlægeteamet Sydvet i Rødding er der dog hjælp at hente for hundeejerne, som ved at tage nogle enkle forholdsregler har en meget større chance for at gøre hvalpenes første tid til en succes.

– For det første vil jeg råde kommende hundeejere til at være meget opmærksomme på opdrætteren og de omgivelser, som hunden er født i. Hvis der er mange alarmklokker, der ringer, er det nok en god idé at finde en hund et andet sted. I dag er flere og flere hundeejere opmærksomme på vigtigheden af en solid og dygtig opdrætter, og det er meget positivt, forklarer Kirsten Laugesen, der selv opdrætter golden retriever-hvalpe i sin fritid.

Brug samme stof som diegivende tævehunde

Hvis hvalpen alligevel viser sig at være nervøs og utryg kan man stadig afhjælpe situationen. For det første er hvalpene mere tilpasse og trygge, når der er mennesker ved dem, og de kan blive utrygge af at være alene i den første tid efter en separation fra moder og søskende. Her anbefaler Kirsten Laugesen, at man bruger midlet Adaptil. Produktet giver hvalpen tryghed, fordi det indeholder samme signalstof, som en diegivende tævehund udskiller.

– Jeg bruger Adaptil i mit arbejde med hvalpe, der viser klare tegn på utryghed. Og dem er der desværre stadig en del af. Som opdrætter bruger jeg også midlet, når mine hvalpe skal ud at køre til eksempelvis dyrlægen, fordi stoffet giver hvalpene tryghed i en uvant situation, siger hun.

Veterinærsygeplejersken anbefaler desuden hvalpekøbere at bruge Adaptil i forbindelse med hjemtransporten. – Det kan også være en god idé at bruge i den første tid i de nye omgivelser. Især de første måneder i et nyt hjem er vigtige for hvalpen, gode oplevelser med fremmede mennesker, andre hunde og forskellige miljøer er vigtige dele i hvalpens socialisering. Dårlige oplevelser i hvalpetiden kan have store konsekvenser for hvalpen og medføre angst og utryghed senere i livet, fortæller Kirsten Laugesen.

Det er dog vigtigt at understrege, at signalstoffet ikke er et mirakelmiddel. Man skal stadig sørge for at træne og socialisere hvalpen, så den udvikler sig til en stabil og mental sund hund.

En separation fra mor og søskende er oftest en stor omvæltning for hvalpene. Men i en alder af otte uger er de fleste klar til det, mener Kirsten Laugesen.


Fakta: Adaptil er et ikke-receptpligtigt adfærdsregulerende signalstof, der skaber en følelse af naturlig tryghed og velvære for såvel hvalpe som voksne hunde. Adaptil kan anvendes forebyggende eller i kombination med træning ved allerede opståede adfærdsproblemer. Produktet er uden bivirkninger og fås hos dyreklinikker og dyrehandlere som halsbånd, spray og elektrisk diffuser.

Læs mere her

tags: recept, miljø, sygeplejerske, bivirkning, Fakta,

mandag den 18. maj 2015

Lyden af stilhed giver bedre søvn


Ude godt men hjemme bedst, det gamle kendte ordsprog gælder i særdeleshed, når det kommer til at få en god nats søvn.
Rigtig mange mennesker har svært ved at fald i søvn, når de er ude at rejse eller overnatter hos familie eller venner.

Det er ikke særlig rart ikke at kunne sove, når man efter flere timers rejse til et andet land er godt træt og virkelig trænger til at hvile sig.

Nye lyde

Uanset om man skal overnatte på et hotel, et Bed and Breakfast eller på en campingplads, så er der masser af nye og anderledes lyde, som man skal vende sig til for at kunne falde i søvn.

Problemet med ikke kendte lyde kan for nogle resultere i, at de kun får nogle få timers søvn og derfor går rundt med konstant søvnmangel.

Hvem har lyst til at være træt og uoplagt på sin ferie

Er du en af dem der har svært ved at falde i søvn andre steder end derhjemme, så fortvivl ikke.

Firmaet Travelfreak.dk som har Danmarks nok mest velassorterede webshop med rejseudstyr introducerer nu den nyeste udgave af Sleepsoft® ørepropper på det danske marked.

Sleepsoft ørepropper

Den nyeste udgave af disse revolutionerende ørepropper har mange gode egenskaber, som er med til at give dig en bedre søvn:

• Absorberer omgivende støj og snorken
• Ekstremt behagelige på grund af blødt AlpineThermoShape ™ -materiale
• Dørklokke og alarmer kan stadig høres på grund af unikke AlpineAcousticFilters ™
• Med ekstremt bløde filtre, specielt designet til folk der sover på siden
• Nemme at tilpasse, passer ind i ethvert øre
• Smart kompakt opbevaringsæske
• Inkl. Alpine Cleaner for nem rengøring af ørepropperne
• Kan bæres hele natten
• Også egnet til apnø, snorken under graviditet
• Ingen silikone
• Genanvendelige


Læs mere her

tags: Danmark, silikone, sprog, søvnmangel,

søndag den 17. maj 2015

Lad naturen hjælpe mod nys og røde øjne


Perilla-urten kan styrke din modstandskraft, når pollentallene stigerNår foråret og sommeren kommer, rammes mange af nysen, løbende næse og røde øjne. Pollensæsonen begynder tidligere i takt med, at klimaet bliver varmere – og stadig flere må tage medicin med anti-histaminer for at have en normal hverdag.

Nu er der en anden mulighed – uden bivirkninger. Et naturligt kosttilskud baseret på krydderurten Perilla, der oprindelig stammer fra Østasien, men nu dyrkes flere steder i Europa. Urten er også kendt som Bladmynte – Perilla Frutescens – og bruges bl.a. i japansk mad som sushi.

Kapsler og dråber
Som kosttilskud kan Perilla være med til at styrke kroppens egen modstandskraft, så man selv kan bekæmpe den generende "forårsforkølelse". Ekstrakt fra urten har gennem årene været anvendt, når man har ønsket at lindre forårets ubehag. Samt hvis man har reageret på pollen i luften eller hår fra f.eks. hunde og katte.

For at kunne hjælpe modstandskraften kan Perilla tages som dråber eller kapsler, som er lette at have med overalt. Fås i helsekostforretninger over hele landet.


Læs mere her

tags: Europa, medicin, bivirkning, kosttilskud,

lørdag den 16. maj 2015

Ønsker vi at løse Israel - Palæstina konflikten for far, mor og børn i Danmark


Det er oftest økonomi, opdragelse og fordeling af samvær, der er årsag til, at 46 procent af skilsmisseforældre oplever konflikter i samarbejdet. Der ligger et stort pres på forældre i dag, siger eksperter.Undersøgelsen er lavet af Epinion for Børns Vilkår og viser, at 46 procent af de i alt 1434 adspurgte fraskilte forældre til børn under 18 år oplever problemer i samarbejdet af varierende grad. 25 procent svarer, at samarbejdet er konfliktfyldt i mindre grad, 10 procent svarer, at samarbejdet er konfliktfyldt i nogen grad, mens 11 procent svarer, at samarbejdet er konfliktfyldt i høj grad.

Foreningen Far genkender billedet i familierne, hvor 2/3 af de 1.2 mio. danske børn lever i kernefamilier og 1/3 lever i 36 andre moderne familieformer. Foreningen Far ser det som i den internationale ledelsesteori kendetegnes, som et tilsandet rødt hav mellem nye samfundsformer, forældet lovgivning og barrierer, diskrimination og manglende respekt for familielivet samt forældrenes følelser. Det der skal skabes i positivt samarbejde mellem politikere, ministerier, offentlige ledere, interesseorganisationer og forældrene er et krystalklart blåt hav med fuld gennemsigtighed for børn og hele familien m/k.

Det helt store spørgsmål er om vi ønsker at løse det man kan kalde Israel-Palæstina konflikten for far, mor og børn i Danmark – for det kan vi hvis vi vil - eller vi fortsat tror at vi kan løse konflikten ved, at fjerne den ene forælder fra barnet – og dermed bryde med FN børnekonventionen artikel 2 og den europæiske menneskerettighedskonvention artikel 6, 8, 14 og 17, som forbyder diskrimination af børn og barnets forældre, sikre alle borgere respekt for familielivet samt retslig prøvelse af borgerlige rettigheder indenfor rimelig tid.

For forsøger vi at fjerne den ene forælder som vi gjorde det i fortiden – til tider den forkerte forældre - vil vi nok aldrig løse Israel – Palæstina konflikten for far, mor og børn i Danmark. Ligeværdige forældre i det moderne familieliv vil simpelthen ikke findes sig i det - uden at der er ekstrem god grund i meget få og vel under 1% af familierne i Danmark. Så et par spørgsmål trænger sig på i Børns Vilkårs nye undersøgelse, som blev bragt i Kristelig Dagblad mandag den 11. maj 2015.

1. Hvad er kønsfordelingen i besvarelserne for SFI har tidligere kun modtaget svar fra mødrene

2. Er det et bredt udsnit af befolkningen som har svaret eller overvejende problemforældre som har svaret

3. Hvorfor nævner artiklen med Børns Vilkår kun fædre eksempler, for nogle af de mest oversete og ignorerede problemer historisk er måske – også - mor eksemplerne

4. Er det korrekt hvad forældre melder ind at undersøgelsen blev lavet få dage før jul, hvor følelserne har højsæson og det kendt for Børns Vilkår præger resultatet

5. Er det korrekt hvad forældre melder ind at det var vanskeligt at svare positivt på undersøgelsen

Et par andre overvejelser Foreningen Far stiller sig for positiv løsning af Israel-Palæstina konflikten for danske børn og borgere m/k:

6. Løser vi Israel-Palæstina konflikten i de moderne familier med 100 år gammel lovgivning, når familierne lever ligeværdigt og vi står med en ny nordisk far rolle

7. Hvilken positiv betydning vil informering, barsel og familiegrupper for begge forældre have forebyggende på forældresamarbejdet

8. Hvilken betydning vil færre offentlige hænder have i mødet med familierne for 9 forskellige ministerier er i dag involveret i familielovgivningen uden omtanke og koordination. 50 forskellige hænder er ikke unormalt i offentlige børnesager, hvilket man oplever hvis man på simpel vis følger barnet og barnets dokumenter gennem sagerne som Foreningen Far

9. Skal fokus være på hele familien m/k for at hjælpe barnet, så vi løser Israel-Palæstina konflikten eller tror vi at magt, diskrimination og manglende respekt for familielivet løser tingene

10. Hvilken betydning vil det have at begge forældre modtager deres børns oplysninger – og ikke kun den ene – mens 1.2 millioner forældre får besked på at de er en sikkerhedsrisiko i digital post

I Foreningen Far har vi fokus på 3 ting, som i Ny Nordisk Far rollen, kan skabe et krystalklart blåt hav og løse Israel-Palæstina konflikten for far, mor og børn:

A. Et fælles og massivt fokus på oplysning om positivt forældresamarbejde, forældreansvar og belønning af god adfærd m/k – i stedet for køn

B. En modernisering af 100 år gammel familielovgivning til en tid hvor familierne i dag lever ligeværdigt. Barnets forældre er ikke engang i dag den biologiske far og mor i børneloven som udgangspunkt og det første den ligeværdige far og mor skal afgøre er hvem er bedst forælder og skal have al magten, økonomien og rettighederne som bopælsforælder, mens den anden forælder i realiteten intet har at skulle have sagt.

C. Færre offentlige myndigheder og mennesker for familien i mødet med det offentlige, hvor alt for mange skift af hænder skaber sagsbehandlingstid, tab af viden og fejl – og hvor offentlige ledere og sagsbehandlere godt ved at den er gal, men ikke tør indrømme egne fejl og miste jobbet.

I Foreningen Far anbefaler vi modernisering, ligestilling og kvalitetssikring af dansk familielovgivning og praksis, hvor forældrene bør vælge mellem 3 modeller for positivt samarbejde.

Trin 1: FRIT VALG PÅ ALLE HYLDER
Forældre skal have frit valg til at lave egen aftale uden fortidens bokse for forældremyndighed, bopæl, offentlige ydelser og andre restriktioner som ikke virker for alle familier i dag og derfor skaber konflikter. Det er eksempelvis ikke i dag muligt for familien at lave aftale om at den ene forælder modtager barnets økonomi fra det offentlige, mens barnet i en kortere eller længere periode opholder sig mest tid hos den anden forælder f.eks. hvis mor tjener markant mindst og har det sværest ved samlivets ophør eller barnet har det bedst i kortere eller længere tid hos far pga. legekammeraterne, mors kræftsygdom, udstationering eller ophold uden for Danmark.

Trin 2: RÅDGIVNING OG MÆGLING DER VIRKER
Har familierne tvivl eller problemer bør der tilbydes rådgivning og mægling der virker, lokalt i kvalitetssikrede familiecentre med tilbud om deltagelse af barnets advokat/bisidder. Der skal ikke træffes afgørelser så alle kan tale frit, men ydes hjælp og støtte. Statsforvaltningen som af forældrene i dag betegnes Danmarks største fængsel og det som er værre kan lukkes.

Trin 3: RETSLIG PRØVELSE VED FAMILIEDOMSTOL
Tager familien ikke mod tilbuddene i trin 1 og 2 er sidste tilbud en afgørelse i en topkvalificeret familiedomstol med specielt uddannede dommere og børnesagkyndige, barnets advokat/bisidder og med mulighed for at forældrene af en dommer kan påkræves at deltage i et nyt familiekørekort. Alene sidstnævnte mulighed vil få forældre til at tænke sig mere grundigt om og søge det positive samarbejde.

Det eneste vigtige for barnet er far og mor, positivt samarbejde og ro med samvær i det omfang som er bedste for barnet. Det handler kort sagt om ansvarlig moderne politisk og offentlig ledelse – i stedet for at alle som i dag sender bolden videre og ikke tør tage ansvar for modernisering, ligestilling og kvalitetssikring af danske familielovgivning og praksis, hvorved forældre til tider havner i skyttegrave med børnene stående i ingenmandsland.

Intelligent ligestilling handler for Foreningen Far ikke om 50%/50%, men om lige muligheder og samme fundamentale menneskerettigheder for alle børn og borgere m/k i alle familieformer - og det er den eneste vej frem i en åben verden med dna teknologi, internet & sociale medier samt moderne familier, hvor man hverken kan lyve som erhvervsleder, politiker, diktator eller i familierne. Det er den rigtige og sunde vej til glade børn og gode forældre i en ny tid.

Foreningen Far har ikke modtaget undersøgelsen fra Børns Vilkår, men forældre har meldt ind at den blev lavet kort før jul, hvor alle ved at følelserne sidder uden på tøjet hos forældrene og det præger resultatet samt at det var vanskeligt at svare positivt på undersøgelsen. Foreningen Far har tidligere set at selv om eksempelvis SFI sender spørgsmålene til familien er det kun mor som modtager og besvarer. Det er kun Børns Vilkår som kan svare på spørgsmålene om undersøgelsen er repræsentativ eller præget af Børns Vilkårs historiske arbejde og diskurs med børn og mødre samt de børn der rent faktisk oplever problemer på børnetelefonen – ikke alle dem som har et godt børneliv i Danmark i ligeværdige familier eller hos den Nye Nordiske Far.

Ønsker vi at løse Israel – Palæstina konflikten for far, mor og børn i Danmark – for det kan vi, hvis vi vil!

Læs mere her

tags: Danmark, euro, internet, FN, politi, økonomi, fængsel, lovgivning, OL, Israel, SF, domstol, teknologi, diktator, skilsmisse, Børns Vilkår, Intel, organisation, LG, sygdom,

Min besættelse - ny bog af Claus Bryld


Historiker Claus Bryld har altid været "besat af besættelsen" både fagligt og personligt. I ny samling af essays fra 1965 og frem til i dag giver han et anderledes og kontroversielt indblik i besættelsestiden, det efterfølgende retsopgør og sin egen historie som søn af en nazist.Som søn af en 'landsforræder' har Claus Bryld siden sin tidligste ungdom følt sig tvunget til at tage stilling til tiden omkring 1940-45.

I 20 essays skildrer han sit personlige forhold til besættelsestiden og retsopgøret og reflekterer endvidere over besættelsestidens konfliktstof, herunder hvordan denne tid skal erindres og beskrives.

I bogens første del fortæller han om den splittelse, han har følt mellem hensynet til forældrene og hensynet til det samfund, som dømte dem.

'Besættelsen' munder ud i en kamp for at få åbnet de statslige arkiver og skaffe sig oplysninger om, hvad der faktisk skete - en kamp der får videre konsekvenser og bidrager til at bane vejen for Claus Brylds mangfoldige udforskning af besættelsen og retsopgøret.

I bogens anden del reflekterer Bryld over de mange erindringskonflikter og brugen af besættelsestiden til politisk positionering.

Om forfatteren:
Claus Bryld er professor emeritus i historie ved Roskilde Universitet og står bag en lang række udgivelser, bl.a. om besættelsestiden: Hvilken befrielse (2008) og Besættelsestiden som kollektiv erindring (1998).

Ønskes interview med forfatteren kan han kontaktes på:
bryld@ruc.dk / 2075 5059

Om bogen:
Min besættelse
50 års livtag med historien. Essays 1965-2015

af Claus Bryld

274 sider • 278 kr. (vejl.)

ISBN: 9788759322536

Roskilde Universitetsforlag
1. udgave 2015

Læs mere her

tags: 2008, interview, politi, Roskilde, 1998, forfatter, kaffe,

fredag den 15. maj 2015

5000 familier spiller Klaverleg


Jeg er musikpædagog og har udgivet "Klaverleg for børn, forældre og bedsteforældre." Den har solgt 5000 eksemplarer, så nu er den en bestseller. Klaverleg fortæller historien om, at klaver ikke kun er for de få.5000 solgte eksemplarer og 107.000 streams af undervisningsfilm
Jeg støder af og til på artikler, hvor musikskoler beklager, at elevtallet er dalende bl.a. pga. den ny heldagsskole, som holder så meget på eleverne, at der ikke længere er plads og energi til at lære musik. Det er naturligvis trist læsning. På den anden side kan jeg konstatere, at om ikke andet, så får de mange klaverlegspianister rundt om i Danmark musikken til at klinge. Det slår de 5000 solgte eksemplarer fast. Det samme gælder for Klaverlegs YouTube-undervisningskanal, som har over 107.000 streams.

Opgør med klavertraumet
Da jeg gik i gang med at lave bogen, var det mit ønske at hjælpe alle klaverdrømmende børn og voksne i gang på en nem måde. Jeg mødte ofte mennesker, som drømte om at spille, men som ikke vidste, hvordan de skulle komme i gang, og der er også mange traumer forbundet med det at lære at spille klaver. Jeg tænkte, jeg kunne hjælpe. Meget simpelt erstattede jeg de traditionelle noder med figurer som fx cykel, elefant og citron, altså figurer enhver kan forholde sig til. Til repertoiret valgte jeg kendte børnsange, fordi genkendelighed skaber tryghed og motiverer. Bogen skulle være en oplevelse, så jeg har lagt stor vægt på sanselighed i materialer og illustrationer. Alle kan være med, og jeg kan berette om klaverlegspianister helt ned til 4-års alderen.

Klaverlegsserien
Det startede med én bog, men i efteråret udgav jeg bind II, som er blå og hedder Klaverleg for to hænder. Adskillige stod og trippede efter den. De var allerede færdige med bind I og klar til mere klaverlæring. Mange bruger bøgerne derhjemme uden lærer. Jeg er iværksætter og Klaverleg er den første bog, jeg har udgivet.

Med venlig hilsen
Pernille Holm Kofod
Musikpædagog og udgiver af klaverlegsserien
Grundlægger af forlaget Edition DoReMi

Læs mere her

tags: Danmark, energi, undervisning,

torsdag den 14. maj 2015

Hit på Hit for heltene i Give

$(document).ready(function() { $("a.oembed").oembed(null,{ maxWidth: 428, maxHeight: 528 }); });
Den populære musikquiz "Tip et Hit" skabte stemning og glæde på Kastaniehaven i Give, da Klaus Strand-Holm fra KlausKastaniehaveCentret er en del af Vejle kommunes seniortilbud og kalder sig selv "Mulighedernes Hus". Udover muligheden for at bo på centret er det et populært mødested for pensionister og efterlønsmodtagere samt andre, der har lyst til at komme i huset og være sammen med andre.

Der er mange aktiviteter for beboere og brugerne. Nogle foregår ude af huset på skovture og torvedage, mens andre foregår i centret. Sådan var det forleden, da Klaus Strand-Holm fra Klaus & Servants forleden kom forbi og sammen med sin hustru Karin var bestilt til at underholde et par timer.

Hverdagens helte
Publikum var ikke beboerne, men de frivillige, der hjælper personalet med at gøre hverdagen sjovere og mere indholdsrig for borgerne. Arrangementet var bestilt af Kastaniehaven for netop at give en god oplevelse til de frivillige på centret, som Karin og Klaus Strand-Holm spontant udnævnte til hverdagens helte.

- Det er så flot, dét I gør for beboerne. Det er en fornøjelse for os at være med til at fejre de mennesker, der sammen med personalet tænder mere lys i hverdagen for Kastaniehavens beboere og brugere, fastslog Klaus Strand-Holm i sin indledning.

Fra Hit med Sangen til Tip et Hit
Ægteparret Strand-Holm turnerer rundt i landet til forsamlingshuse, idrætsforeninger og forskellige botilbud for at underholde med sang og gætterier, hvor alle kan være med.

- Selve konceptet med "Tip et Hit" fandt Karin og jeg på, da jeg engang havde været med i TV-udsendelsen "Hit med Sangen". Det var sjovt og underholdende, især for os i panelet, men jeg fornemmede, at publikum ikke havde det så sjovt, som vi havde oppe i panelet.

- Så Karin og jeg har gået og arbejdet lidt med et koncept, hvor også publikum er med til at gætte, og hvor man ikke behøver at være ekspert, fortalte Klaus Strand-Holm som optakt til arrangementet, der blev indledt med spisning, hvorefter ægteparret gennem et par timer fik deltagerne til at synge med og gætte på kendte og populære sange fra flere årtier.

Efter musikquizzen spillede Klaus Strand-Holm nogle af sine egne sange som "Herstedvester" og "Bank Tre Gange". Sikre hits, der fik de frivillige til at klappe og synge med op til finalen, der på smukkeste vis var "Sku' gammelt venskab rent forgå".

Musik skaber fællesskab
I en tid, hvor der er begyndt at komme fokus på at afhjælpe ensomhed, og hvor mange raske seniorer påtager sig mange samfundsopgaver som frivillige, er musik oplagt til at løsne op og skabe noget at tale sammen om. Det mener Karin Strand-Holm, der ser det samme mønster overalt i landet, hvor hun og Klaus kommer frem med "Tip Et Hit".

- Gode minder og positive oplevelser fra dengang, da melodierne kom frem, tænder en gnist i manges øjne. Arrangementet på Kastaniehaven blev endnu en bekræftelse på, at musik skaber god stemning og giver energi. Det virker til, at folk har fået en god oplevelse her på Kastaniehaven, og det er vi glade for at kunne medvirke til, fastslog Karin Strand-Holm efter showet.

To ekstranumre skulle der til, før parret bag den populære musikquiz kunne slukke mikrofonerne og sammen med et storsmilende og småsyngende publikum kunne forlade Kastaniehaven.


Læs mere her

tags: Vejle, energi, seniorer,

onsdag den 13. maj 2015

Forældreuddannelse styrker evnen til at være forældre


Sundhedsstyrelsen har evalueret satspuljeprojektet "Børns trivsel i udsatte familier med overvægt eller andre sundhedsrisici". Satspuljeprojekt har bestået af to modelprojekter i 14 kommuner over en fire-årig periode. Begge indsatser viser, at der er positive resultater både for forældre og børn, der har deltaget i projekterne.Sundhedsstyrelsen har netop afsluttet satspuljeprojektet "Børns trivsel i udsatte familier med overvægt eller andre sundhedsrisici".

Satspuljeprojektet har afprøvet to modelprojekter:

En forældreuddannelse, kaldet "En god start – sammen", der er målrettet alle kommende forældre,
og et modelprojekt, der er rettet mod børn i alderen 2-5 år i dagtilbud, hvor der er med trivsels- eller sundhedsmæssige udfordringer for barnet. Dette projekt kaldes ICDP Sund.
GODE ERFARINGER HOS FORÆLDRE OG BØRN

Evalueringerne viser, at begge projekter har øget forældrekompetencen hos forældrene i løbet af projektperioden. Samtidig viser evalueringen, at der har været en signifikant forbedring hos de børn, der har haft en problemskabende adfærd.

Indsatsen havde, udover at støtte udviklingen af en tryg tilknytning mellem forældre og barn og styrke familiernes netværk, også til formål at udvikle forældrekompetencer og udvikle og fastholde sunde vaner for hele familien, herunder tidlig indsats for at forebygge overvægt. Dette er lykkedes på forskellig vis i projekterne, uanset at langtidseffekten ikke er målt.

Evalueringen viser, at deltagernes gennemsnitlige kendskab til kostrådene er steget for begge indsatser.
For modelprojektet "En god start - sammen" viser resultaterne desuden, at:

Kendskabet til genstandsgrænserne for alkohol er steget, og genstandsgrænsernes betydning for deltagerne er også steget.
Lidt flere er stillesiddende ved slutmålingen, hvilket er forventeligt, da forældre med et lille barn har mindre tid til rådighed.
Andelen af rygere, som er ca. 11 procent, er uændret gennem indsatsperioden.
For modelprojektet "ICDP Sund" viser resultaterne, at:

deltagernes kendskab til kostrådene er steget betragteligt i projektets forløb
flere af deltagerne dyrker motion i deres fritid ved slutmålingen
kendskabet til genstandsgrænserne er øget, men betydningen af disse har ikke ændret sig for de deltagende forældre
færre ryger ved indsatsens afslutning.

Kommunerne har desuden vurderet, at det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde er blevet styrket gennem projekterne. I 6 ud af 10 kommuner fortsætter forældreuddannelsen i en tilpasset form, og det samme gør sig gældende i 3 ud af 4 kommuner, der har arbejdet med børn i alderen 2-5 år.

Læs mere her

tags: uddannelse, Sundhedsstyrelsen,

tirsdag den 12. maj 2015

Et hav af viden – også for landkrabber


Småbådsklubben blænder den 30. og 31. maj op for en alternativ klub-weekend i Tune med udstilling af 15 fuldt udrustede småbåde til lystfiskeri på åbent hav. Garmin, Mercury og Dansk Søredningsselskab er blandt udstillerne.Idémanden bag arrangementet "Trolling for nybegyndere" er Henning Petersen, der selv er medlem af Småbådsklubben og aktiv trollingfisker af især laks. Til daglig er han indehaver af sikkerhedsfirmaet Greve Låseteknik, der lægger hus til arrangementet tæt ved Skalstrup kaserne mellem Roskilde og Greve.

- Når man er nybegynder inden for trolling, kan det være svært at vide hvilken model, man skal starte med. Det handler meget om smag og temperament. Derfor har vi sikret et bredt udvalg af både til udstillingen, hvor der vil være alt fra 14-fods joller til 20-fods kabinebåde. Så jeg kan love, at vi vil forsøge at tilgodese alle ønsker og temperamenter, siger Henning Petersen.

Tips og tricks
Selv om man har lysten til at prøve kræfter med sejlads på åbent hav, kan en investering i en båd være en stor udfordring. Sejlads er blevet til en videnskab, der ofte samler eksperter om den seneste udvikling inden for netop deres område. Dette gør sig også gældende i Småbådsklubben, der med sine 1700 sjællandske medlemmer har en solid base med stor interesse for de nyeste trends indenfor trolling.

Bådudstillingen henvender sig med de rette tips og tricks til alle sejlsportsinteresserede.

- Udstillingen giver mulighed for at se nærmere på mindst 15 fuldt udrustede småbåde, som klubbens medlemmer stiller til rådighed. Ejerne være til stede, så interesserede kan blive udstyret med de rette tips og fiduser om alt fra motorer til udstyr og indretning, fortæller Henning Petersen.

Garmin og Mercury deltager
Foruden de 15 både vil også elektronikgiganten Garmin og bådproducenten Mercury være til stede med præsentationer af det seneste nye udstyr, så både medlemmer og øvrige interesserede er klar til at indtage de danske farvande gennem forår og sommer. Derudover er Dansk Søredningsselskab også at finde blandt udstillerne.

Den store opbakning til arrangementet glæder Henning Petersen, der har arbejdet henover hele vinteren på at forberede udstillingen sammen med klubmedlemmer og de forskellige udstillere.

- Vi er meget passionerede omkring vores både, og vi bruger meget fritid på dem. Derfor vil vi gerne vise resultatet af vores arbejde, og samtidigt give vores erfaringer og gode råd videre til folk, der bare venter på at komme i gang. Der er rigtig glædeligt, at så mange forskellige parter har ønsket at medvirke, og jeg tror, at vi går en helt fantastisk weekend i møde, fastslår han.

Gratis adgang
Udstillingen finder sted på Tjærebyvej 212, 4030 Tune, lørdag d. 30 maj fra kl. 10-18 og søndag den 31. maj fra kl. 10-15. Der er gratis adgang for alle.

Læs mere her

tags: Roskilde, Greve, videnskab, Mercury,

Sæt køkkenhaven på højkant


Vertical gardening, lodrette haver eller grønne vægge Kært barn har mange navne og kunsten at forvandle ufrugtbare mure og plankeværker til dyrkningssteder for krydderurter, blomster og køkkenhave afgrøder er kommet på mode.Et lille stykke kedelig mur kan forvandles til et frodigt jordbærbed eller en duftende have med friske krydderurter. Da afgrøderne ikke har været i direkte kontakt med jorden er de behageligt fri for snavs, trykmærker og eventuelle efterladenskaber fra kæledyr.

Plads til store havedrømme på et lille areal

Plantevægge er en oplagt løsning, når der ikke er meget plads til rådighed for havedyrkning. Ved at udnytte de lodrette flader bliver der rum til mange flere planter på den lille altan eller i rækkehushaven.

I mange større byer er jorden erklæret forurenet og ikke-egnet til dyrkning. Hvis man bor i et område, hvor direkte jordkontakt frarådes, så kan man stadigt lave en køkkenhave ved at bruge plantevægge og højbede fyldt med ren, sund jord.

Haveglæde til bevægelseshæmmede

For mennesker, der har nedsat førlighed eller problemer med balancen, er den lodrette have en god løsning. Lokalformand for Foreningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesramte, Palle Brøndum, siger 'Plantevægge giver mulighed for at have en effektiv køkkenhave selvom jeg er bundet til en kørestol. Glæden ved at så, dyrke og høste egne afgrøder er ren livskvalitet!'

Man kan dyrke et væld spændende afgrøder i den lodrette have. Krydderurter og jordbær er sikre hit, men også ting som salater, ærter, bønner, tomater, babygulerødder, spiselige blomster og chili er velegnede.

Nyt system til plantevægge

KvadratmeterHaven fra Minigarden gør det let at etablere en lodret have. Væggen opbygges af kraftige moduler, der kan stables ligesom byggeklodser. Minigarden kan placeres på en jævn overflade eller hænges op på væggen.

Plantevæggen rummer plads til 24 store planter, der hver har 4 liter jord til rådighed. Systemet er opbygget, så fordampning af vand fra jordoverfladen er reduceret til et minimum og derfor skal man ikke vande så ofte som i traditionelle krukker og højbede. Lugning er næsten unødvendigt.

Minigarden kan placeres på en jævn overflade eller hænges op på væggen.

Faktaboks om Minigarden KvadratmeterHaven
> Mål: Højde 149 cm x bredde 64,5 cm x dybde 19 cm
> Fås i tre farver (sort, hvid og grøn)
> Er miljøcertificeret og godkendt til fødevareproduktion
> Er frostsikkert og UV beskyttet
> Er produceret i Europa


Læs mere her

tags: Europa, kunst, jorden, livskvalitet, miljø, tomater, gulerødder, krydderurter, Fakta, frugt, salat,

mandag den 11. maj 2015

Fest-og-farver kager til Mors Dag og historien bag dagen


Årets Mors Dag kage fra Odense Marcipan er små, delikate hindbærlagkager, som kan pyntes akkurat efter lyst og fantasi. For det er meget sjovere at få sin egen lille kage i stedet for at dele en stor. Og med fondantens mange muligheder og flotte farver kan børnene lege med, forme og dekorere så langt kreativiteten og fantasien rækker.Mors Dag hindbærlagkager

Ingredienser:
6 æg XL
150 g sukker
100 g hvedemel
50 g kartoffelmel

Hindbærskum:
2 dl piskefløde
2 dl creme fraiche 38 %
4 spsk. flormelis
Korn fra 1 stang vanilje
Et halvt glas hindbærsyltetøj

Overtræk og pynt
1 stk. Odense Marcipanlåg naturel
200 g lyserød marcipan til overtræk
Odense Fondant, lyserød, pink, grøn og rød

Tilberedning
Tænd ovnen på 210 C almindelig varme. Beklæd en stor bradepande med bagepapir. Pisk æggene hvide, skummende og luftige sammen med sukkeret. Sigt mel og kartoffelmel i æggesnapsen og vend forsigtigt rundt indtil melet er blandet godt i massen. Fordel dejen i bradepanden og bag den i ovnen i 6-8 minutter til bunden er gylden og gennembagt.

Når bunden er helt afkølet, bruges en bagering til at stikke 12 bunde ud. Pisk fløden med creme fraiche, flormelis og vanilje til en hvid creme. Den har konsistens som en meget cremet flødeskum. Smør alle bundene med hindbærsyltetøj i et tyndt lag og har du bageringe, kan du forsigtigt trykke 6 bunde ned i hver ring. Fordel 2/3 af flødecremen over de 6 af bundene og læg de resterende bunde med syltetøjet nedad ovenpå. Fordel resten af flødecremen oven på den øverste bund i et tyndt lag og sæt kagerne på køl i nogle timer, evt. natten over, så cremen sætte sig. Det gør det nemmere at arbejde med kagerne, når marcipanen skal på.

Overtræk og pyntning
Rul den lyserøde marcipan ud til en tykkelse på 2 -3 mm, brug evt. lidt flormelis. Tryk tre cirkler ud på ca. 14 cm i diameter. Gør det samme med det udrullede marcipanlåg. Tryk forsigtig marcipanlågene på lagkagerne, det er vigtigt at siderne også sidder til. Vend forsigtigt kagen rund i hånden, og tryk let siderne fast på undersiden af lagkagen. Skær det overskydende marcipan fra, hvis der er meget marcipan i bunden. Pynt kagerne med marcipan- eller fondantroser eller et fint "M" med hjerter (se foto).

Historien bag Mors Dag
Det var den amerikanske kvinde Anna Jervis (1864-1948) som oprindelig grundlage ideen og traditionen med Mors Dag. Inspirationen fik hun fra hendes egen mor Ann Marie, der brugte et helt liv til at hjælpe andre mennesker, der havde brug for støtte
og omsorg.

I Danmark blev Mors Dag introduceret af rigsdagsbetjent Christian Svenningsen,
som havde fået inspirationen fra hans amerikanske soldaterkammerater. Lige siden
er Mors Dag blevet holdt og fejret den anden søndag i maj. I år falder dagen på den 10. maj.

###

Til redaktionen:
Ønskes opskriften fra Odense Marcipan anvendt i online
medier, skal "kilde: www.odense-marcipan.dk" fremgå.

Læs mere her

tags: Danmark, Odense, soldater, kreativ, Ford,

søndag den 10. maj 2015

Værtsmødre har exceptionelt store hjerter


YFUs værtsmødre har exceptionelt store hjerter. International non-profit-organisation hylder de kvinder, der gør hele verden til deres hjem ved at værte en udvekslingsstudent.I denne uge op til Mors dag fejrer Youth For Understanding (YFU), en førende global non-profit udvekslingsorganisation, værtsmødre til udvekslingsstudenter over hele verden. Særlige events, kort, indlæg på sociale medier, gaver… alt i YFU er dedikeret til værtsmødre denne uge.

Hvem er de
YFU-værtsmødre er frivillige, der ændrer kursen på et ungt menneskes liv ved at agere mor for en anden kvindes barn. De deler deres historie, traditioner og skikke, mens de lærer om andres. Værtsmødre har måske selv børn, er måske gift, single, hetro- eller homoseksuelle, unge eller gamle. YFU er stolt af at inkludere en stor mængde forskellige kvinder, som alle er verdensborgere.

Sæt stereotyper på prøve!
Sociale medier har i dag taget rollen som broadcaster. Jo mere de sociale medier forbinder os, jo nemmere bliver det at skabe stereotyper, og vi kan lade os narre til at tro, at et lands virkelighed svarer til det, vi ser i nyhederne og på nettet. Ved at værte en YFU udvekslingsstudent er disse mødre ambassadører, blot ved at være sig selv og helt uden at rejse ud i verden.

Lær mere
At værte en udvekslingsstudent er en spændende oplevelse, der kan give ny energi og et globalt perspektiv til din familie. Vil du lære mere om mulighederne for at åbne hjerte og sind og muliggøre læring, der ændrer liv ved at blive værtsfamilie, så besøg www.yfu.dk/værtsfamilie

Til sommer kommer der 57 studenter til Danmark. Cirka 40 af dem har endnu ikke fået værtsfamilie, og venter spændt på at høre, hvor i Danmark deres livs største eventyr skal udfolde sig. Har man som familie lyst og mod på en helt særlig oplevelse, kan man hør e mere på telefon: 64 76 30 06, mail: yfu@yfu.dk, eller finde os på Facebook: facebook.com/YFUDanmark, hvor vi svarer inden for kontortid.

For yderligere information og kontakt til værtsfamilier og studenter:
Jakob Rosenfeldt - Kommunikationsansvarlig, 64 76 30 06

Om YFU
YFU Danmark er en foreningsbaseret udvekslingsorganisation, der på non-profit-basis og idealistisk grundlag siden 1960 har udvekslet unge til og fra Danmark. Det formål, som organisationen og vores 1200 medlemmer brænder for, er at fremme mellemfolkelig forståelse, fredelig sameksistens og respekt for forskellighed. YFU er uafhængig af politiske og religiøse interesser.

Læs mere her

tags: Danmark, politi, Facebook, homoseksuel, energi, organisation,

lørdag den 9. maj 2015

Spis vegansk - nye opskrifter


Mere end 100 enkle, sunde og lækre retterVegansk mad er ikke ensbetydende med selvfornægtelse eller kedelig mad. Der er en hel verden af grønne lækkerier, som bare venter på at blive udforsket. Fra farverige salater og varmende supper til fristende kager og hovedretter, der får tænderne til at løbe i vand. Áine Carlin kommer omkring det hele.

Bogen indeholder mere end 100 opskrifter, så der er inspiration nok til både nye og erfarne veganere. Eller til den, der bare gerne vil have inspiration til kødfrie dage.

Forfatteren, Àine Carlin har selv været veganer siden år 2010 og har ikke fortrudt det valg. Hun bor i Sydengland, hvor hun blandt andet driver en blog, peasopueats.com, om vegansk mad og livsstil. Bloggen har tusindvis af læsere.


Bogen udkommer d. 6. maj 2015 på TURBINE forlaget

Læs mere her

tags: 2010, Blog, livsstil, salat,

Frygter du, at arven vil gå til fest og ballade


Du kan vælge at båndlægge din arv, hvis du frygter, at arvingene vil formøble den på fest og ballade, eller hvis du af en anden årsag fortrækker, at arvingerne først senere får helt eller delvist adgang til arven.Sådan båndlægger du arven

- Vi får løbende forespørgsler fra kunder, der ønsker at båndlægge arven helt eller delvist, siger Bodil H. Ravn fra ADVODAN i Vejen og forklarer videre – Vi oplever det blandt andet i tilfælde, hvor bedsteforældre har valgt at testamentere en del af arven til børnebørnene, og ønsker, at den først skal komme til udbetaling, når børnebørnene eksempelvis er 25 år.

Når det gælder tvangsarven, er det udelukkende arven til livsarvinger, der kan båndlægges. Livsarvinger er børn, børnebørn, oldebørn og så videre. Ægtefællens tvangsarv derimod kan ikke båndlægges. Hvis man ønsker at båndlægge livsarvingernes tvangsarv helt eller delvist, skal det ske gennem testamentet, og arven kan kun båndlægges, til arvingen er fyldt 25 år.

Friarven, det vil sige den del af arven, der kommer ud over tvangsarven, kan båndlægges, uanset hvem der skal arve den, og den kan båndlægges ligeså længe, man ønsker det.

Uanset om det gælder tvangsarv eller friarv, kan man angive i testamentet, at arven kan udbetales helt eller delvist før tid til bestemte formål. Det kan for eksempel være til uddannelses- eller boligformål.

Gode råd før du båndlægger arven

- Det kan være en god idé at båndlægge arven helt eller delvist, men det er vigtigt, at du overvejer arvingernes situation, inden du gør det, siger Bodil H. Ravn og uddyber

- Hvis du ønsker at give dine arvinger øget økonomisk råderum, men samtidig gerne vil sikre dig, at pengene bruges fornuftigt, kan du med en båndlæggelse for eksempel lade et mindre beløb komme til udbetaling hver måned eller du kan angive, at arven kun kan udbetales til prædefinerede formål som for eksempel køb af fast ejendom, studiebøger eller lignende.

Bodil H. Ravn fra ADVODAN har disse tre gode råd til dig, der overvejer at båndlægge arven:

• Overvej hvor længe det giver mening at båndlægge arven
• Overvej om hele arven skal båndlægges, eller kun en del af den
• Overvej om arven skal kunne udbetales helt eller delvist før tid til prædefinerede formål som for eksempel køb af fast ejendom


Boks: Fakta om tvangs- og friarv:

• Tvangsarven udgør 25 procent
• Hvis man har både ægtefælle og børn, deles tvangsarven med 12,5 procent til ægtefællen og 12,5 procent til deling mellem antallet af børn
• Friarven på 75 procent kan testementers frit til enten børn, ægtefælle, en tredje part eller en kombination heraf

Læs mere her

tags: økonomi, uddannelse, penge, Fakta,

fredag den 8. maj 2015

Nye cykelkort med 15 meget forskellige ture på Djursland


Destination Djursland har i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge, Norddjurs og Syddjurs Kommuner udvalgt og beskrevet 15 ture, som inspiration for cykelturister og adgang til Djurslands varierede natur og landskab.Til cykelglade turister på Djursland er netop udgivet en todelt folder med kort og anbefalede ture. Hvad enten det er børnefamilien der tager afsted på en eftermiddagstur, eller det er cykelturister med fuld op-pakning er der god inspiration at hente.

Nogle kendetegn ved cyklister er at de elsker friheden og muligheden for at improvisere og opleve tæt på. De vil gerne have forslag til ture, som er tydeligt indtegnet på målfaste kort. Turens længde og underla-gets beskaffenhed er også vigtigt information. Dertil naturligvis en beskrivelse af de seværdigheder man cykler forbi. Flemming Rasmussen, turismedirektør Destination Djursland fortæller: "Jeg synes, vi står med et godt produkt til vores cyklende turister og har taget højde for deres behov, samtidig med får vi præsen-teret et bredt og alsidigt udvalg af ture."

Jagtslot og troldeskov
På tur 7 "Kalø" går turen langs vigen med kig til slotsruinen, stejlt op igennem bakkerne til Bjødstrup og videre til Karlsladen og det romantiske Kalø Jagtslot. Bjergbyen Rønde giver høj puls eller vind i håret af-hængig af hvilken vej man cykler igennem byen. Ved Følle Strand kan man tage en frisk dukkert eller et velfortjent hvil, inden turen går tilbage til udgangspunktet ved Kalø Slotsruin, og man har tilbagelagt 16 km.

Fakta
I folderen er ture og kort over af 15 områder på Djursland:
Helgenæs, Mols Hoved, Mols Bjerge, Ahl, Skærsø, Ørnbjerg, Kalø, Kolind, Katholm, Kolindsund, Gjerrild, Bønnerup, Fjellerup, Løvenholm og Udbyhøj.

Turene varierer i længde fra 14 til 55 km.

Omtale og henvisning til de fire MTB-spor på Djursland: Auning, Ørsted, Grenaa og Ebeltoft.

Ture og kort er trykt på stenpapir som er meget rivestærkt og vandtæt.

Turistkontorerne i Ebeltoft, Grenaa og Allingåbro sælger kortet for 50 kr.

Sidst i juni måned udkommer kortet også på tysk og engelsk.

Læs mere her

tags: direktør, cyklist, roman, Mols, Fakta, kaffe,

torsdag den 7. maj 2015

Hvorfor får dine vinduer og døre aldrig olie


Hvis du giver dine vinduer og døre olie, er du næsten ene om det. En forbrugerundersøgelse viser nemlig, at kun ganske få forbrugere vedligeholder deres vinduer og døre efter forskrifterne.Under ti procent giver vinduerne olie

Jydsk Vindueskompagni har for nylig foretaget interviews med godt 100 kunder, der har købt vinduer i perioden 2008 – 2013. Kunderne er blevet spurgt, hvordan de forholder sig til vedligehold af vinduerne, og konklusionen er klar: Under ti procent vedligeholder vinduerne efter forskrifterne.

Det undrer ikke direktør for Jydsk Vindueskompagni, Arne Andersen, at det står sløjt til med vedligeholdelsen;

- I dag har langt de fleste en travl hverdag og kæmper med at få familieliv, arbejde og fritid til at gå op i en højere enhed, og så længe vinduer og døre ser fine ud og kan åbnes og lukkes uden problemer, er det næppe der, man prioriterer sin tid, siger han og tilføjer

- Når det er sagt, tager det ganske kort tid at vedligeholde vinduer og døre, og set ud fra en økonomisk synsvinkel er tiden givet rigtig godt ud, for med løbende vedligehold holder de væsentlig længere.

Fem gode råd til vedligehold af vinduer og døre

- Forår og sommermånederne er det perfekte tidspunkt at smøre vinduer og døre, lyder det fra Arne Andersen fra Jydsk Vindueskompagni, der har fem gode råd til vedligeholdelsen:

• Vask rammer og karme af med almindelig sæbevand, når du alligevel pudser vinduerne

• Vask tætningslister med sæbevand årligt og smør eventuelt med silikonespray, så listerne ikke tørrer ud med utætte vinduer til følge

• Smør de bevægelige metaldele ved hængsler, lukke- og låsebeslag med syrefri olie, for eksempel symaskineolie, mindst én gang årligt

• Ved malede trævinduer og døre bør du tjekke løbende, om malingen er skrabet af, så der kan komme vand ind til selve træværket. Det vil nemlig forkorte levetiden markant

• Den udvendige side af træ/alu vinduer kræver ikke decideret vedligehold udover afvaskning med sæbevand, men du kan vælge at smøre dem med autovoks uden slibemiddel. På den måde holder farven bedre og overfladen bliver smudsafvisende

Læs mere her

tags: 2008, direktør, interview, økonomi, 2013, silikone, træværk,

onsdag den 6. maj 2015

Bispekandidater prædiker i Aarhus Domkirke


Onsdag den 22. april og torsdag den 23. april vil de to bispekandidater, Jens Maibom Pedersen og Henrik Wigh-Poulsen prædike i Aarhus Domkirke.Efter fem velbesøgte debatmøder hvor stemmeberettigede og andre interesserede har haft mulighed for lytte og stille spørgsmål til de to bispekandidater, har man nu mulighed for at høre dem prædike. Det foregår i Aarhus Domkirke den 22. og 23. april – begge dage kl. 19.30.

Et bispeembede er høj grad et tale- eller prædikeembede, og man vil de to aftener have mulighed for at vurdere kandidaternes evner til at levere en prædiken, som gerne både skal være relevant, interessant og kunne fange sit publikum.

Jens Maibom Pedersen bliver den første af de to, der træder op på prædikestolen den 22. april for at levere sin gudstjeneste, mens Henrik Wigh-Poulsen vil gøre ham kunsten efter den 23. april. Begge dage foregår gudstjenesten kl. 19.30 med efterfølgende altergang.

Billedtekst: Bispekandidaterne Jens Maibom Pedersen og Henrik Wigh-Poulsen prædiker i Aarhus Domkirke den 22. og 23. april.


Læs mere her

tags: kunst,