onsdag den 28. september 2016

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet åbner for overnatninger i Skovarbejderhuset


Lad telefon og iPad blive hjemme og skru tiden tilbage til 1930 lyder opfordringen fra det Djurslandske museum, der inviterer besøgende til at prøve tilværelsen som skovarbejder på egen kropSiden det lille skovarbejderhus i Lunden ved Gammel Estrup blev opført, har det primært været brugt til formidling i museets åbningstid. Gammel Estrup - Herregårdsmuseet har imidlertid oplevet stor efterspørgsel fra folk, der gerne vil tilbringe længere tid i huset, og derfor åbner museet nu op for at familier kan tilbringe en hel weekend i huset i løbet af efteråret og vinteren:

"Mange mennesker i dag har en travl hverdag, hvor man hele tiden er "på". De drømmer derfor ofte om at skrue ned for tempoet og komme i kontakt med naturen – og hinanden", fortæller museumsformidler Sofie Bach Hansen og fortsætter: "Et ophold i skovarbejderhuset i 1930'erne er en enestående mulighed for at "gå offline" og lade iPad og TV glide i baggrunden til fordel for hyggelige aktiviteter som højtlæsning, spil og andre indendørs sysler, hvor man kommer hinanden ved og er nærværende på en anden måde, end man plejer i dag".

Tæt på historien
På udvalgte weekender henover efteråret, kan man som familie eller gruppe leje sig ind i Skovarbejderhuset og tilbringe tre dage i autentiske, historiske rammer. Ved ankomsten får man udleveret en kasse med mad og opskrifter, der er sammensat, så den passer til en skovarbejderfamilie omkring 1930.
En typisk efterårsmenu bestod for eksempel af stuvede grøntsager, stegt flæsk og æblegrød. Rugbrød var også en vigtig del af den daglige kost.

Man skal selv lave maden og i øvrigt leve livet som en skovarbejderfamilie for knap 100 år siden. Dette liv var slidsomt, og tilværelsen bestod primært af hårdt arbejde. Om aftenen, når dagens arbejde var overstået, samledes familien i den hyggelige stue og læste eller fortalte historier i petroleumslampens skær.

"Mange af de moderne bekvemmeligheder vi tager for givet i dag, har krævet tid og arbejde. Der skal hentes vand og hugges brænde, og maden skal tilberedes fra bunden på et støbejernskomfur, som skal holdes i gang fra man står op om morgenen til man går i seng om aftenen. På denne måde får man en fornemmelse af at komme helt tæt på historien", forklarer Sofie Bach Hansen, der håber, at husets gæster også har lyst til at fortælle de forbipasserende museumsgæster, hvordan det er at bo i huset og måske byde på en kop kaffe fra det lille støbejernskomfur.

Læs mere her

tags: museum, kaffe, æble,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar